Spring til indhold

Isstok

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Stokke ved målet, en gummiring.
Isstok kan også spilles på asfalt.
Isstok.

Isstok er en sportsgren, der kan spilles hele året rundt, om vinterenis og om sommerenasfalt. Banen, der spilles på, er 25 meter lang og 3 meter bred. I hver ende af banen er der et målfelt på 6 x 3 meter, som er det felt, selve spillet foregår i.

Stokken som man spiller med, vejer ca. 5 kg og består af et håndtag, en skål og en plade.

Pladerne fås i flere forskellige farver : Grøn, sort, grå, gul og blå. Den grønne plade er lavet af hård gummi og er meget hurtig på isen, hvorimod den blå er lavet af blød gummi og er meget langsom.

Dauben er en lille gummiring, som er spillets centrum. Det vil sige, at når spillet startes, lægges dauben i centrum af målfeltet. Bliver dauben berørt af en stok, er daubens nye plads nu centrum. Hvis dauben skydes ud af målfeltet, skal den returneres til målfeltets centrum.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Selvom isstok er en ukendt sport i Danmark, har den eksisteret i over 200 år. Sporten stammer fra Alperne, men er oprindelig en afgrening af curling, som stammer fra Skotland.

Isstok er en avanceret måde at spille curling på, hvor kosten i curling er blevet erstattet med en udskiftelig plade på isstokken.

Sporten blev introduceret her i landet første gang i 1987. Hvidovre Isstok Forening Arkiveret 2. februar 2006 hos Wayback Machine blev herefter stiftet i 1990. Profilerne i klubben er Ib-René Beckmann Wede, Birger Hansen og Allan Nielsen, som alle er omkring grundstammen på det danske landshold. Der er pt ingen damehold i Danmark.

Isstok er som sagt ikke særligt udbredt i Danmark for tiden, da der kun er én klub i Danmark. Men der arbejdes kraftigt på at få nye klubber til.

Det danske forbund har et tæt og venskabligt samarbejde med det Catalanske Isstok Forbund og Finland

Til gengæld er isstoksporten meget udbredt i Alpelandene. I Østrig er der f.eks. ca. 200.000 aktive. Andre store nationer inden for sporten er bl.a. Tyskland, Schweiz, Italien og Slovenien. På verdensplan er der 40 nationer, der spiller isstok. Heriblandt nogle "eksotiske" lande fra Afrika og Sydamerika. Liste over lande

Sporten har været demonstrationssport ved to olympiske vinterlege, 1936 og 1964.