Iver Madsen Wiel

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Gnome globe current event.svgDenne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Kopieret tekst fra gammelt opslagsværk, og det er rimeligt at formode at der findes nyere viden om emnet. Hvis teksten er opdateret, kan denne skabelon fjernes.
Clockimportant.svg
Iver Madsen Wiel
Født 20. maj 1711Rediger på Wikidata
Død 9. maj 1756 (44 år)Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse SkribentRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

Iver Madsen Wiel (20. maj 17119. maj 1756) var en norsk foged og topografisk forfatter.

Iver Madsen Wiel blev født på Strømsø (Drammen). Forældrene var handelsmand Mads Jensen Wiel (død 1716) og Susanne Clausdatter født Røyem (død 1730).

Han deponerede 1729 som privatist fra Drammen og opholdt sig derefter hos sin broder lagmand Truls Wiel i Skien, hvem han hjalp ved embedets bestyrelse. 1736 blev han foged på Ringerige og Hallingdal og døde som sådan i 1756.

Siden 1734 levede han i barnløst ægteskab med Barbara Maria de Rohde (født 1717 død 1785), datter af toldkontrollør Ulrik Antoni de Rohde og Alhed Tyrholm.

I Norges topografiske litteratur har Wiel vundet et godt navn ved sin Beskrivelse over Ringeriges og Hallingdals Fogderi, forfattet 1743, men først trykt 60 år efter i Topographisk Journal for Norge. I denne bygdebeskrivelse, der er skrevet med liv og lyst, meddeler han en hel del endnu værdifulde historiske efterretninger og beskæftiger sig i stor udstrækning med distriktets oldsager og folketraditioner.

Selv har Wiel kun udgivet en poetisk Budstikke til Almuen, hvorved han sammenkaldte fogderiets bønder til at fejre kongehusets jubilæumsfest 1749. I 1751 blev han optaget som medlem af Det kongelige danske Selskab for Fædrelandets Historie. Han havde samlet et godt bibliotek og ikke få håndskrifter.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  • H. K. Steffens, Slægten Wiel (Oslo. 1903).
  • Nicolaysen, Norske Stiftelser III, 1060.


Denne artikel bygger hovedsagelig på biografi(er) af A. E. Erichsen. i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, 18. bind, side 560,udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Når en omskrivning af teksten til mere nutidig sprog, og wikificeringen er foretaget, skal der anføres en reference med henvisning til forfatteren og den relevante udgave af DBL, jf. stilmanualen, dette angives som f.x:
{{Kilde |forfatter=Navn |titel=Efternavn, Fornavn |url=http://runeberg.org/dbl/... |work=[[Dansk Biografisk Leksikon]] |udgave=1 |bind=I til XIX |side=xxx |besøgsdato=dags dato}}
og herefter indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.