Jóannes Patursson

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Kongsbonden Jóannes Patursson var en markant politisk forkæmper for Færøernes selvstændighed.
Jóannes Patursson

Jóannes Patursson (6. maj 1866 i Kirkjubøur2. august 1946 smst) var en færøsk kongsbonde, forfatter og nationalistisk politiker, som var en af de mest indflydelsesrige mænd i Færøernes historie.

Jóannes blev født på kongsgården i Kirkjubøur som søn af Poul Peder Pedersen (Páll Patursson) og Trine Dionedatter. Han var oldebarn af nationalhelten Nólsoyar Páll, og både hans søster Helena Patursson og broderen Sverre Patursson blev kendte journalister og forfattere. Han var gift med Guðny Eiriksdóttir fra Karlsskála, Island. Deres søn Erlendur Patursson blev en vigtig politiker og forfatter på Færøerne.

Han deltog i julemødet 1888, begyndelsen til Færøernes nationalbevægelse. Til mødet skrev han hymnen Nú er tann stundin komin til handa ("Nu er stunden oprundet"). Men den 22-årige var for genert til at foredrage hymnen selv, så det gjorde hans ældre landsmand Rasmus Christoffer Effersøe. Nú er tann stundin ... er siden blevet et synonym for denne periode. Digteren Janus Djurhuus sagde, at en oplæsning af digtet i hans skoletid vækkede hans digteriske passion. Men digtet selv har egentlig ikke så høj litterær kvalitet, når man sammenligner det med Paturssons senere værker.

Fra 1901 var han medlem af lagtinget og indtil 1906 også medlem af Folketinget. 1903 udgav han bogen Færøsk politik. I det danske landsting sad han i perioderne 1918-1920 og 1928-1936. I 1906 grundlagde han partiet Sjálvstýrisflokkurin (Selvstyrepartiet). Men i 1940 stiftede han Fólkaflokkurin (Folkepartiet). Han var lagtingsmedlem uafbrudt til sin død 1946.

Han blev Ridder af Dannebrog i 1907.

Værker[redigér | redigér wikikode]

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Hans Jacob Debes: Jóannes Patursson : ein byrjan til eina politiska ævisøgu (med billeder af Sámal Joensen Mikines). Tórshavn: Søgumál, 1991. – 161 s.
  • Hans Jacob Debes: Nú er tann stundin ... Tjóðskaparrørsla og sjálvstýrispolitikkur til 1906. Tórshavn: Føroya Skúlabókagrunnur, 1982. – 391 s. (Færøsk Litteraturpris 1986)

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]