Jødisk kirkegård

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Broom icon.svg Der er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket muligvis er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres i artiklen.
Question book-4.svg
Gravsten på den jødiske begravelsesplads i Puskowice, Polen.
Gamle jødisk begravelsesplads i Wien, Wiener Zentralfriedhof.

En jødisk begravelsesplads (Hebr. בית עלמין "Beit Almin", el. "det evige hus") fungerer, ligesom andre kirkegårde, som begravelsesplads for de døde. Alle jødiske begravelsespladser er den ”til varig benyttelse”.[1]

De tidlige jødiske begravelsespladser lå uden for byerne. I begyndelsen blev de døde begravet med hovedet rettet mod Jerusalem, men dette ændredes senere. Gravstenene blev i tiden omkring Haskalah indgraveret på både hebraisk og det regionale sprog. På dette tidspunkt var mange familiegravstene mere ekstravagante end tilsvarende kristne.

På en jødisk gravsten er der foruden navn og dato, der for det meste er skrivet på hebraisk, også en inskription oven over selve navnet. Enten står det פּ״נ eller פּ״ט. Det er en hebraisk forkortelse for "Her hviler..." [2]

En jødisk tradition i forbindelse med grave, der også er almindelig, er vanen at tilføje en småsten på toppen af gravstenen. Ifølge traditionen er det for at vise at nogen har besøgt graven.

Under nazismen blev mange jødiske gravsteder udslettet.

De største jødiske begravelsespladser i Europa er Den nye jødiske begravelsesplads i Łódź og Weissensee begravelsespladsen i Berlin.

De ældste jødiske begravelsespladser i Danmark er Mosaisk Begravelsesplads, Møllegade på Nørrebro i København (1693): Mosaisk Begravelsesplads, i Fredericia, og i Nakskov (1710).

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger og referencer[redigér | redigér wikikode]

Kirke Stub
Denne artikel om en kirke er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Religion