Jørgen Engebretsen Moe

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Gnome globe current event.svg Denne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Kopieret tekst fra gammelt opslagsværk, og det er rimeligt at formode at der findes nyere viden om emnet. Hvis teksten er opdateret, kan denne skabelon fjernes.
Clockimportant.svg
Jørgen Moe.

Jørgen Engebretsen Moe (født 22. april 1813 på gården Mo i Ringerike, Norge, død 27. marts 1882) var en norsk biskop, forfatter og eventyrsamler. Han er mest kendt for Asbjørnsen og Moes norske folkeeventyr.

Liv og karriere[redigér | redigér wikikode]

Jørgen Moe blev født på gården Mo, som ligger i Hole, Ringerike. Han er mest kendt som halvdelen af Asbjørnsen og Moe, navneparret som er blevet et synonym for norske folkeeventyr. Det var i ungdomsårene at Moe lærte Peter Christen Asbjørnsen at kende, og de to rejste rundt og skrev de folkeeventyr ned, som folk fortalte dem. Mens den udadvendte Asbjørnsen holdt af de korte skrøner og morsomme historier, var den indadvendte Moe mere optaget af de mere alvorlige vidundereventyr og legenderne. Han var den mest romantisk orienterede af de to. Jørgen Moes søn Moltke Moe fortsatte farens arbejde med eventyr og andre folkeminder.

Asbjørnsen og Moes norske folke- og huldre-eventyr udkom fra 1841 som et hovedværk indenfor norsk folkedigtning. Billedet viser en udgave fra 1896).

Jørgen Moe blev præst og senere i 1875 biskop i Kristiansand.

Udover eventyrsamlingen udgav Moe også egne værker, både digte og fortællinger.

Ringerike Museum fik i 1930erne en testamentarisk gave af Moes datter Marie, bestående af ca 500 genstande fra faderens private hjem.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]