Jørgen Presten

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Gnome globe current event.svg Denne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Kopieret tekst fra gammelt opslagsværk, og det er rimeligt at formode at der findes nyere viden om emnet. Hvis teksten er opdateret, kan denne skabelon fjernes.
Clockimportant.svg

Jørgen Presten (også Georg?, Preston [1]) død 1553, var en nederlandsk musiker og komponist.

Presten ses i 1551 at have stået i spidsen for Christian 3.s kantori som "sangermester". Denne betydelige kunstner var uden tvivl nederlander og tilhørte i alt fald som komponist den nederlandske skole. I kantoriets håndskrevne nodebøger, som bærer årstallet 1541 – det år, man begyndte at indføre musikstykker i dem og som endnu opbevares i Det Kongelige Bibliotek – findes henved en snes kompositioner af Presten.

Det første af disse stykker er komponeret 1543 over hertug Albrecht af Preussens – Christian 3.s svoger – symbolum Vertrau Gott allein, hvilket kunne tyde på, at Presten – ligesom det antages om Jørgen Heide, der dirigerede instrumentalmusikken - har stået i hertugens tjeneste, inden han kom til det danske hof. Hvornår dette skete, vides ikke.

Af Prestens øvrige kompositioner i kantoriets bøger nævnes ekempelvis Veni creator, In festo epiphaniæ: Surge illuminare i to dele, Peccavimus tibi, Appropinqvet i tre dele, Dies est lætitiæ. En del af dem er behandlinger af tyske koralmelodier. Hvor skattet Presten var af sin samtid både som sanger og komponist, fremgår af de til Hans Madsen Høines latinske mindetale over professor Christen Mortensen Morsing (1554) føjede versificerede gravskrifter over Presten, dels af Høine selv, dels af Prestens ven og svoger Petrus Parvus Rosæfontanus[2] Presten døde under pesten 1553. Hans hustru overlevede ham.

Litteratur anvendt af V.C. Ravn i DBL: Musikforeningens Festskrift I.

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Usikkerhed om navnet. Se opslaget om David AbellDBL har Preston, Google foretrækker Presten
  2. ^ Petrus Parvus Rosæfontanus, "Den lille Peder fra Roskilde"; formodentlig Peder Parvus, død 1559


Denne artikel bygger hovedsagelig på Biografi(er) af musikhistoriker Vilhelm Carl Ravn i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, 13. bind, side 284, Udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst eller redigeret således, at den er på nutidssprog og er wikificeret, bedes skabelonen venligst erstattet med et dybt link til DBL som kilde, og indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.Musik Stub
Denne musikrelaterede biografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi