Jørgen Rantzau (officer)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Jørgen Rantzau (ca. 165210. marts 1713 i Lübeck) var en dansk officer, som udkæmpede flere slag under John Churchill, den første hertug af Marlborough.

Han kæmpede allerede under Marlborough i 1691 under den Pfalziske Arvefølgekrig. I 1701 blev han brigadechef og i 1705 generalmajor.

I Slaget ved Blenheim kommanderede han det 4. Jydske Dragon Regiment. I Slaget ved Oudenarde 11. juli 1708 under den Spanske Arvefølgekrig kommanderede han kavaleriet under Cadogan og spillede en vigtig rolle i de indledende faser af slaget.

Samarbejdet mellem den ældre erfarne Rantzau under den yngre uerfarne Cadogan er et eksempel på forsøget på at opnå ligevægt i Marlborough's multinationale hær.

I 1709 genoptog Danmark Store Nordiske Krig mod Sverige, og Jørgen Rantzau kom hjem og deltog i invasionen af Skåne under Christian Ditlev Reventlow, hvilket førte til Slaget ved Helsingborg.

I begyndelsen af slaget blev Reventlow syg og overdrog kommandoen til Jørgen Rantzau. Slaget blev et stort nederlag for Danmark, som Rantzau fik skylden for.

Militær Stub
Denne militærrelaterede biografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi