Jānis Daliņš

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Medaljeoversigt
Mændenes atletik
Deltager for Letland
Olympiske Lege
Sølv 1932 i Los Angeles 50 km kapgang
EM i atletik
Guld 1934 i Torino 50 km kapgang

Jānis Daliņš (5. november 1904 i Valmiera i Guvernement Livland11. juni 1978 i Melbourne i Australien) var en lettisk atletikudøver som deltog i kapgang.

Jānis Daliņš var den første lette, som vandt en sølvmedalje ved de Olympiske Lege, det gjorde han i 50 km kapgang ved Sommer-OL i 1932. Han blev mester på samme distance ved EM i atletik i 1934 i Torino; i øvrigt ved de første europamesterskaber afholdt nogensinde, og han satte verdensrekorder på adskillige distancer indenfor kapgang. Daliņš' succes gjorde kapgang til én af de mest populære sportsgrene i hans hjemland, og fostrede yderlige to lettiske medaljetagere ved OL: Adalberts Bubenko ved Sommer-OL i 1936 og Aigars Fadejevs ved Sommer-OL i 2000.

Daliņš anses for at være den bedste atletikudøver fra mellemkrigstidens Letland. Sætningen: "Ak, kaut man Daliņa kājas būtu" ("Åh, den som bare havde Daliņš' ben", oprindeligt titlen på en sang fra 1930'erne) er forblevet almindelig kendt i Letland. Daliņš er stadig et velkendt navn i Letland, med Jānis Daliņš Stadion og en vej opkaldt efter sig i Valmiera, som eksisterer den dag i dag.[1]

Under flugten fra den sovjetiske okkupation af Letland i 1940, tog Daliņš sin unge familie (konen Ella, sønnerne Ivars og Jānis, samt datteren Rudite) med til Australien, hvor de ankom om bord på SS Skaugum i august 1949.[2] De blev oprindeligt anbragt i Bonegilla Migrant Reception and Training Centre i det nordøstlige Victoria. Daliņš arbejdede som tømrer i den landlige by Benalla, hvor han opførte mange huse i efterkrigstidens Australien. Efter han havde fuldført sin kontrakt i Benalla flyttede hele familien til Melbourne, hvor han døde i 1978 i an alder af 73 år. Efter Letlands genvundne selvstændighed blev Daliņš genbegravet den 11. juni 1997 på Valmiera Kirkegård i Letland.[1]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Kildehenvisninger[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ a b Apinis, Pēteris (2006) (på engelsk). A Hundred Great Latvians. Riga: Nacionālais apgāds. s. 122. ISBN 998426288X. OCLC 238892134. 
  2. ^ (på engelsk)Immigrant Ships Transcriber Guild; SS Skaugum. immigrantships.net. Hentet 22. maj 2010. 


Atletikudøver Stub
Denne biografi om en lettisk atletikudøver er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Letland Stub
Denne biografiske artikel om en lette, eller en person født i Letland, er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi