Jānis Frīdrihs Baumanis

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Jānis Frīdrihs Baumanis

Jānis Frīdrihs Baumanis.jpg

Personlig information
Født 4. juni 1834Rediger på Wikidata
RigaRediger på Wikidata
Død 31. marts 1891 (56 år)Rediger på Wikidata
RigaRediger på Wikidata
Gravsted Store kirkegård i RigaRediger på Wikidata
Barn Arturs BaumanisRediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse ArkitektRediger på Wikidata
Arbejdssted RigaRediger på Wikidata
Bevægelse Eklekticism (arkitektur)[1], Nyrenässans[2]Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Jānis Frīdrihs Baumanis (23. maj 1834 i Riga i Guvernement Livland19. marts 1891 i Riga) var den første professionelle lettiske arkitekt.[3] Baumanis stod bag udformningen af et antal vigtige eklektiske offentlige bygninger opført i den sidste halvdel af det 19. århundredes Riga.

Baumanis blev født ind i en færgemands familie, og i sin ungdom begyndte han at arbejde som tømrer. Under sit arbejde i Riga blev han opdaget af arkitekten Ludwig Bohnstedt, med hvis hjælp Baumanis gennemførte et studium ved Berliner Bauakademie (1860–62), og ved Sankt Petersborg Kunstakademi (1862–65). Efter afsluttet studieforløb blev Baumanis arkitekt ved det offentlige i Livland indtil han oprettede sit eget arkitektkontor i Riga.

Baumanis spillede også en stor rolle i lettisk kulturhistorie. I 1862 medvirkede han til at etablere den første forening for russiske arkitekter i Sankt Petersborg. I 1879 deltog han ved grundlæggelsen af Rigas arkitektforening (tysk: Rigaer Architekten Verein), og i 1868 var han medstifter af Den Lettiske Forening i Riga.

Størstedelen af Baumanis' værker findes i det område, hvor Rigas tidligere bymur og voldgrav lå, og som i midten af det 19. århundrede nedlagdes til fordel for nye boulevarder og store offentlige bygninger i nyrenæssance og nygotik. Han tegnede Alexander Gymnasium (i dag domicil for Letlands Musikakademi) i 1870–75. I årene 1887–88 stod han for udformningen af Riga Distriktsdomstols bygning, hvor han trak på indflydelser fra klassicismen og barokken i udformningen af facaden. I alt har Baumanis tegnet mere end 150 bygninger i Riga.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Kildehenvisninger[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Navnet er anført på svensk og stammer fra Wikidata hvor navnet endnu ikke findes på dansk.
  2. ^ Navnet er anført på svensk og stammer fra Wikidata hvor navnet endnu ikke findes på dansk.
  3. ^ Krastiņš, Jānis (2002) (på lettisk og engelsk). Rīgas arhitektūras meistari 1850-1940 : The masters of architecture of Riga 1850-1940. Riga: Jumava. ISBN 9984054500. OCLC 52258305. 


Arkitekt Stub
Denne biografi om en arkitekt er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi
Letland Stub
Denne biografiske artikel om en lette, eller en person født i Letland, er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi