Jacob Gens

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jacob Gens

Personlig information
Født Jakovas Gencas Rediger på Wikidata
1. april 1903 Rediger på Wikidata
Šiauliai, Litauen Rediger på Wikidata
Død 14. september 1943 (40 år) Rediger på Wikidata
Vilniusghettoen, Litauen Rediger på Wikidata
Dødsårsag Dødsdom ved skydning Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Vytautas Magnus-universitetet Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Politiker Rediger på Wikidata
Fængslet i Vilniusghettoen Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Jacob Gens (født 1. april 1903 i Illoviečiai, Šiauliai oblast, død 14. september 1943 i Vilnius) var formand for Judenrat (det jødiske råd) i Vilniusghettoen.

Jacob Gens tjente i 1919 som frivillig i den litauiske hær. Da nazisterne oprettede Judenrat i Vilniusghettoen i begyndelsen af 1941, blev Jacob Gens, der var aktiv zionist, udnævnt som chef for det jødiske ghettopoliti. Som leder af ghettopolitiet var Gens, i samarbejde SS, ansvarlig for udvælgelsen af titusindvis jødiske ofre.

Da Gestapo fik kendskab til eksistensen af modstandsbevægelsen FPO i Vilniusghettoen, arresterede Gens FPO's leder Yitzhak Witenberg på Gestapos forlangende.

Hen over sommeren 1943, under den pågående deportering af de sidste jøder i Vilniusghettoen, fastholdt Gens sine angreb på partisanbevægelsen og udleverede jøder, der viste modstandsvilje, til deportering.

I september 1943 havde ghettopolitiet i samarbejde med SS tømt Vilniusghettoen. Den 14. september 1943 fik Gens ordre til at møde hos Gestapo, og selv om han var advaret om, at han ville blive dræbt, efterkom han ordren, og han blev skudt af Gestapo kl. 18:00 samme dag.

Hans historie blev filmet i 2006 under titelen Ghetto med Heino Ferch i titelrollen.[1]

Literatur[redigér | rediger kildetekst]

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

LitauenSpire
Denne biografiske artikel om en litauer, eller en person født i Litauen, er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi