Jacques Faure

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Jacques Faure

Jacques Faure porte-drapeau de la délégation française aux Jeux Olympique de Garmisch-Partenkirchen en 1936.jpg

Personlig information
Født Jacques Marie Alfred Gaston Faure Rediger på Wikidata
2. marts 1904 Rediger på Wikidata
Bordeaux, Frankrig Rediger på Wikidata
Død 9. april 1988 (84 år) Rediger på Wikidata
Saint-Mandé, Frankrig Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted École spéciale militaire de Saint-Cyr Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Skiskytte, skibjergbestier, militærperson Rediger på Wikidata
Deltog i Vinter-OL 1936 Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Krigskorset Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Jacques Marie Alfred Gaston Faure (født 2. marts 1904 i Bordeaux, død 9. april 1988 i Paris) var en fransk general i hæren og idrætsmand. Faure kæmpede i De frie franske styrker under anden verdenskrig. Han udmærkede sig i slaget om Narvik og blev for dette tildelt Krigskorset, Norges fremmeste udmærkelse. Faure er også kendt som deltager i kupforsøg i Algeriet i 1961.

Alpejæger[redigér | rediger kildetekst]

Faure gjorde militærtjeneste som alpejæger og faldskærmssoldat og tog derefter militær uddannelse ved militærakademiet École spéciale militaire de Saint-Cyr. Han tjenestegjorde ved den 13. alpejægerbataljon og var fra 1932 til 1938 leder for Frankrigs militære skilandshold. Han deltog i øvelsen militært patruljeløb under de olympiske vinterlege i Garmisch-Partenkirchen i 1936.

Anden verdenskrig[redigér | rediger kildetekst]

Under anden verdenskrig tjenestegjorde Faure i general Béthouarts stab. Han blev med det fransk-polske ekspeditionskorps sendt til Norge og kom i maj i kamp mod tyske invasionsstyrker i Nordnorge. Faure udmærkede sig i slaget om Narvik og blev etter krigen dekoreret også fra norsk side.

Efter den allierede tilbagetrækning fra Norge i juni 1940 sluttede Faure sig til De frie franske styrker. Han tjenestegjorde først i London og derefter fra november 1940 til 1942 i Marokko. I marts 1943 blev han stationeret i Alger. Faure deltog i kampene i Italien og derefter i befrielsen af Frankrig.

Efter verdenskrigen[redigér | rediger kildetekst]

Faure tjenestegjorde til 1946 i generalstaben. Han havde så opgaver knyttet til de franske faldskærmsjægerafdelinger. Fra 1952 til 1953 var han militærguvernør ved generalstaben i Wien i det allieretkontrollerede Østrig. I september 1956 blev han beordret til Algeriet, hvor Frankrig kæmpede en krig mod arabiske nationalister.

Faure var en del af kredsen som planlagde statskup mod præsident Charles de Gaulle for at forhindre Algeriets selvstændighed.[1] I 1956 blev kupplanerne afsløret og Faure blev fængslet i 30 dage. Han deltog også i det såkaldte generalkup i april 1961 og blev idømt 10 års fængsel for dette. I 1968 blev han benådet.

Udmærkelser[redigér | rediger kildetekst]

I 1946 blev Faure tildelt det norske Krigskorset med sværd for sin indsats under kampene mod de tyske invasionsstyrker i 1940.[2] Han blev også dekoreret med det franske Croix de Guerre med fem palmer, Croix de la Valeur militaire med palme og Médaille de l'Aéronautique. Han var kommandør af Æreslegionen og af Ordenen for sportsfortjenester.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ John Steward Ambler: The French Army in Politics 1945–1962, Ohio State University Press, 1966, særligt s. 106, 215 og 292.
  2. ^ Erik Gjems-Onstad (red.): Krigskorset og St. Olavsmedaljen med ekegren, Oslo: Grøndahl Dreyer, 1995, s. 155.