Japanpapir

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Japansk soveværelse med vinduer dækket af papir som slipper lyset igennem, men er uigennemsigtige.

Japanpapir (jap. 和紙 : washi eller wagami) er en type håndlavet kludepapir lavet i Japan. Det kaldes også ofte rispapir.[1] Japanpapir kan være ganske tykt og have en let gullig og silkeagtig overflade. Det er meget holdbart og kan være stærkt som pergament. Det slidstærke washi-papir har fibre baseret på baststaver som man finder i Kozo (papirmorbærtræ, Broussonetia papyrifera), Mitsumata (Edgeworthia papyrifera – japansk papyrusbusk) og bark fra Ganpi (Diplomorpha sikokiana). Foruden disse er også hamp, bambus, hvede, ris og nogle andre plantefibre brugt i specielle tilfælde.

Papir er en vigtig del af japansk kultur og washi bruges i alt fra arkitektur og kunst (ukiyo-e), til dagligdags produkter som klæder og legetøj (origami). Japanpapir har været anvendt i Europa siden slutningen af 1800-tallet til kunstgrafik og til bibliofiludgaver af kunstnerisk illustrerede bøger. Det anvendes i dag i arkiv- og museumssammenhæng i forbindelse med papirkonservering og som mellemlægningsspapir for grafik, tegninger og arkivalier.

Japanpapir kan også bruges som støttematerialet ved reparation af beskadigede bøger og dokumenter i en proces hvor man spalter de beskadigede sider og limer tyndt japanpapir ind mellem de to lag og samler siden igen.[2]

Forskellige typer washi[redigér | redigér wikikode]

  • Ganpishi (雁皮紙) – tidligere Hishi (斐紙). Ganpishi har en glat, skinnende overflade og bruges til bøger og i håndværk.
  • Kozogami (楮紙) – Kozogami er lavet af morbærtræ og er den mest brugte type washi. Papiret er groft i strukturen og ligner mere tekstil end sædvanlig papir.
  • Mitsumatagami (三椏紙) – Mitsumatagami har en elfenbensfarvet, fin overflade og brugrs til shodo (japansk kalligrafi) og trykning. I Meiji-perioden blev dette papir brugt til pengesedler bl.a. fordi det var vanskeligt at forfalske.

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Rispapir: det norske forlæg skriver uden kilde at washi fejlagtigt i vesten er blevet kaldt rispapir.
  2. ^ Om papirspaltning på en side hos Det Kongelige Bibliotek om bevaring af samlinger

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]