Jarosław

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jarosław
Jarosław Rediger på Wikidata
Jarosławs byvåben Jarosławs byflag
Overblik
Land Polen Polen
Voivodskab Województwo podkarpackie, Nedrekarpater
Grundlagt 1031 Rediger på Wikidata
Postnr. 37-500 Rediger på Wikidata
Telefonkode 16 Rediger på Wikidata
Nummerplade­bogstav(er) RJA Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 36.303 (2021)[1] Rediger på Wikidata
 - Areal 34,6 km²
 - Befolknings­tæthed 1.049 pr. km²
Andet
Hjemmeside www.jaroslaw.pl
Oversigtskort

Jarosław (udtale: [jaˈrɔswaf]  ( hør); ukrainsk: Ярослав, eller Yaroslav, Yiddish: יאַרעסלאָוו, eller Yareslov; tysk: Jaroslau) er en by i den østlige centrale del af Voivodskabet Nedrekarpater i det sydøstlige Polen. Rzeszów har 36.303(2021)[1] indbyggere og et areal på 34,46 km². Den ligger ved floden San, og er administrationsby for powiatet (amt) Jarosław.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Historisk billede af Jarosław på et murmaleri i byens centrum

Jarosław ligger på det gamle slaviske folkeslag Lendizernes område. Ifølge traditionen blev byen grundlagt i 1031 af Jaroslav 1., efter at området blev annekteret fra Polen af Kijevriget, skønt den første bekræftede omtale af byen stammer fra 1152. Regionen blev til sidst genvundet af Polen, og bebyggelsen blev givet Magdeburg-byrettigheder af den polske hertug Władysław Opolczyk i 1375.

Byen udviklede sig hurtigt som et vigtigt handelscenter og havn ved Sanfloden, og nåede perioden med sin største velstand i det 16. og 17. århundrede. Det havde handelsrutes, der forbinder Schlesien med Rutenien, Gdańsk og Ungarn. Købmænd fra så fjerne lande som Spanien, England, Finland, Armenien og Persien ankom til den årlige tre uger lange markedfesten for jomfru Marias himmelfart. I 1574 blev der oprettet en jesuitter-skole i Jarosław.

I 1590'erne plyndrede tatarer fra det osmanniske rige det omkringliggende landskab. De var ude af stand til at overvinde byens befæstninger, men deres razziaer begyndte at mindske byens økonomiske styrke og vigtighed. Udbrud af byldepest i 1620'erne og invasionen kendt som Svensk Syndflod i 1655-60 underminerede yderligere byens fremtrædende plads. I marts 1656 besejrede polakkerne, ledet af den polske nationalhelt Stefan Czarniecki, de invaderende svenskere under kong Karl 10. Gustav i Slaget ved Jarosław. I den Store Nordiske Krig 1700-21 blev regionen gentagne gange plyndret af Det Russiske Kejserrige, Kurfyrstendømmet Sachsen og Svenske hære, hvilket belastede byen yderligere.

Galleri[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b bdl.stat.gov.pl, hentet 5. oktober 2022 (fra Wikidata).
Polsk geografiSpire
Denne artikel om polsk geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi