Jens Bruun de Neergaard

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jens Bruun de Neergaard

Personlig information
Født 14. juni 1742 Rediger på Wikidata
Død 2. april 1788 (45 år) Rediger på Wikidata
Far Peter Johansen Neergaard Rediger på Wikidata
Børn Johan Andreas Bruun de Neergaard,
Tønnes Christian Bruun de Neergaard Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Herlufsholm Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Storgodsejer, dommer Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Jens Bruun de Neergaard (født 14. juni 1742, død 2. april 1788) var en dansk godsejer.

Han var søn af krigsråd Peter Johansen Neergaard, blev i 1759 student fra Herlufsholm og i 1761 juridisk kandidat, fik i 1763 af sin fader skødenSvenstrup, hvis gods han betydelig forøgede, og hvor han opførte den nuværende hovedbygning, blev i 1769 vicelandsdommer i Sjælland og Møn, 31. maj 1780 sammen med sin bror, Johan Thomas de Neergaard, adlet med navnet de Neergaard.

Ad rangstigen var han steget fra krigssekretær til justitsråd (1763) og etatsråd (1776). Han blev gift 2. maj 1764 med Anne Marie Møller (født 23. marts 1743, død 23. oktober 1802), datter af brygger Jens Møller i København; hun var en særdeles virksom kone, der i sin enkestand med dygtighed styrede Svenstrup og i 1794 købte Skjoldenæsholm.

Bruun de Neergaard mente, at digteren Johan Herman Wessels digt Herremanden var møntet på hans fader og dennes familie, hvorfor sønnen forfattede en grov parodi på digtet; dette opbragte den ellers fredsommelige digter således, at han skrev den kendte gravskrift over krigsråd Neergaard den store. Det bør da også tilføjes, at han senere gjorde Wessel afbigt.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]


Denne artikel bygger hovedsagelig på biografi(er) i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Når en omskrivning af teksten til et mere nutidigt sprog og wikificeringen er foretaget, skal der anføres en reference med henvisning til forfatteren og den relevante udgave af DBL, jf. stilmanualen. Dette angives som fx:
{{Kilde |forfatter=Navn |titel=Efternavn, Fornavn |url=https://runeberg.org/dbl/... |work=[[Dansk Biografisk Leksikon]] |udgave=1 |bind=I til XIX |side=xxx |besøgsdato=dags dato}}
og herefter indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.