Jens Paludan-Müller (historiker)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Jens Paludan-Müller. (Se også artikler, som begynder med Jens Paludan-Müller)
Jens Paludan-Müller
Født 10. marts 1836Rediger på Wikidata
Død 6. februar 1864 (27 år)Rediger på Wikidata
Nationalitet Danmark Dansk
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Teolog, historikerRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Jens Paludan-Müller (født 10. marts 1836 i Odense, død 6. februar 1864) var en dansk historiker, eneste søn af Caspar Paludan-Müller.

Paludan-Müller blev student fra Nykøbing Katedralskole 1855. Varm religiøs valgte han teologien til studium og tog teologisk embedseksamen 1862. Han havde i øvrigt mange interesser, særlig for digtekunst og landets fortidsminder, og der var stærk gæring i hans sind. Da Universitetet 1862 udsatte en prisopgave om Gullands historie, greb han lejligheden til at prøve sine evner og vandt året efter prisen. Han var da rekrut i lejren på Lammefælled, snart efter gik han som menig i 1. regiment til Gottorp og Dannevirke. Den kejtede rekrut var blevet en pligtopfyldende, begejstret kriger og en trofast kammerat. Han kæmpede heltemodig ved Oversø, men da han standhaftig ikke ville vige, blev han dræbt ved et skud gjennem øjet. En mindesten over ham er rejst i Borchs Kollegiums have. Hans fader udgav 1865 hans efterladte arbejde: Gullands Forhold til Danmark og Sverige i det 14., 15. og 16. Aarhundrede, ledsaget af en biografi.


Denne artikel bygger hovedsagelig på biografi(er) i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Når en omskrivning af teksten til mere nutidig sprog, og wikificeringen er foretaget, skal der anføres en reference med henvisning til forfatteren og den relevante udgave af DBL, jf. stilmanualen, dette angives som f.x:
{{Kilde |forfatter=Navn |titel=Efternavn, Fornavn |url=http://runeberg.org/dbl/... |work=[[Dansk Biografisk Leksikon]] |udgave=1 |bind=I til XIX |side=xxx |besøgsdato=dags dato}}
og herefter indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.