Gotland

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Gulland)
Spring til navigation Spring til søgning
Gotland

Gotland vapen.svg

Kort over Gotland i Sverige

Data
Landsdel: Götaland
Län: Gotlands län
Areal: 3.184 km²
Indbyggere: 57.488[1]
(2005)
Befolkningstæthed: 18 indbyggere pr. km²
Højeste punkt: Lojsta
Største sø: Bäste träsk
Gotland - Landsat
Pippi Langstrømpes hus, Villa Villekulla, i forlystelsesparken Kneippbyn på Gotland
Gotland/Gylland var dansk mellem 1361 og 1645.

Gotland er en svensk ø i Østersøen cirka 90 km øst for fastlandet. I øens danske tid blev den kaldt Gulland. Øen udgør, sammen med nogle mindre øer, et län og øen har kun én kommune, Gotlands kommun. Visby er hovedbyen. Gotland er det område i Sverige, som er rigest på fortidsminder, og der findes 92 kirker fra middelalderen.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Gotland med Fårö, Stora Karlsö og flere ubeboede holme, opstod i Weichsel-istiden på grund af geologiske landhævninger. Øen blev først beboet af jægere og samlere. Skeletfund i to gamle bebyggelser nord for Visby er cirka 8000 år gamle. Omkring 2000 f. Kr. blev jægerne fortrængt af agerdyrkere. Fem hundrede år f. Kr. begyndte på øen som i den øvrige del af Skandinavien Jernalderen. Bopladserne tjente åbenbart også som handelspladser. På flere af dem har arkæologerne fundet ildsten, som stammer fra det sydlige Sverige. Pilespidser af skifer kom fra Norrland og rav fra den sydlige del af Østersøen.

Gotland har mange fortidsminder. Skibssætninger og billedsten er elementer, som sandsynligvis har sin oprindelse på Gotland. Fra 700-tallet findes der på Gotland et stort antal billedstene, som ofte viser sejlende både med sværd- og skjoldførende besætninger. Et eksempel er Hunningesten som kan ses på museet Fornsalen' i Visby.

Der er mange gravhøje og omkring 400 runesten og bautasten. Et eksempel er runestenen Kylverstenen som viser det første fuldstændige runalfabetet. Også stenkister er talrige. Gravrøser og helleristninger fuldstændiggør fortidsminderne. Træfæstningen Bulverket i søen Tingstädeträsk er et enestående anlæg fra denne tid. Sjældent er også gravpladsen Trullhalsar ved Anga på Gotlands østkyst, som der også findes et eksempel på i det nuværende Polen. Der er også gravpladser i Lilla Bjärs og i Lilla Ihre. Fra den samme tid er der borganlæg i Stora Havor, Grogarnsberget, Herregårdsklint, Styrmansberg og Torsburg. På kirken Fröjels kyrkas kirkegård ved Visby ligger der en 10 gange 9 meter stor nordisk labyrint fra fortiden.

Under vikingetiden blev Gotland et af det nordlige Europas rigeste områder. Gotlands handelssmæssige betydning fremgår bland andet af store fund af udenlandske mønter. Øen var i sin helhed et handelscentrum, ikke kun i Visby da møntefundene er spredt over hele øen. Gotlands handelsbønder, bedrev omfattende handel mellem Vest- og Østeuropa. De ejede blandt andet handelsstedet Gutagård i Novgorod og et i London. Gotterne dominerede handelen med egernets vinterpels som var eftertragtet af kongehuse i hele Europa samt flere andre varer fra Østeuropa, blandt andet bivoks.

Siden 1200-tallet var Visby et vigtigt sæde for den fremvoksende Hansa. Byens befolkning var delvis tysk, men den tyske befolknings magt var kraftigt overdrevet i historieskrivningen. Senere tids forskning viser at gotlændingerne i byen, igennem middelalderen, var den toneangivende befolkningsdel og i hele 1200-tallet var de repræsentanter for dem som havde det afgørende ord når det for eksempel gjaldt den vigtige Rusland-handel. Derimod mærkedes tydeligt hvordan gotlændingerne i Visby blev påvirket af den tyske kultur sydfra. Det var også de gotlandske Visbykøbmænd som dominerede handelen på Vesterhavet i dette århundrede, og endnu i slutningen af 1300-tallet var Visbygotlændingerne halvdelen af de Visbykøbmænd som bedrev handel i Holland og Flandern. De to nationaliteter havde også hver deres egen kirke.

Den gotlandske borgerkrig imellem by og land i 1288, handlede ikke kun om handelsmodsætninger. Den såkaldte ”bondehandel” (bøndernes handel) ophørte stort set før 1200-tallet. Da bymuren, Visby ringmur, blev bygget omkring 1270, skete det af beskyttelseshensyn og med bøndernes godkendelse. Borgerkrigen skyldtes mere at Visbyborgerne i år 1285 måtte tilpasse sig kong Magnus Ladelås’ krav om en skatteforhøjelse, mod bøndernes vilje, hvilket foranledigede bønderne til at stationere en kontrollant i byen, hvilket omtales 1286. Da borgerne ikke kunne acceptere dette indførte de 1287, efter at de 1285 begyndte at bygge et porttårn i den eksisterende bymur, told mod bøndernes handel i byen – og eftersom alt gotlandsk udenlandshandel udgik fra Visbys havn, blev det et hårdt slag mod bønderne. Det fik bønderne til at angribe byen. Krigen endte med at Magnus Ladelås tog byens parti, så at byen i fremtiden blev selvstændig og fri fra bøndernes indflydelse. Selvom byen fik en bøde på 2000 mark for at man uden kongens tilladelse førte krig og desuden havde opført en bymur rundt om byen.

Efterhånden blev Visby én af hanseforbundets vigtigste byer. I 1361 blev øen erobret af den danske konge Valdemar Atterdag efter Slaget ved Visby.

Øen spillede en vigtig strategisk rolle i især Kalmarunionens tid. Erik af Pommern holdt således i en årrække til på Gotland, efter at først Sverige (1437) og dernæst Danmark (1438) og Norge (1439) havde gjort oprør mod hans styre. Først i 1449 overgav han Gotland til Christian 1.. I 1467 opsagdes lensmanden på øen, Iver Axelsen Thott, og indtil 1487 var øen i realiteten uden for dansk kontrol.

I 1645, efter næsten 300 år, blev Gotland igen svensk ved freden i Brömsebro, men under den Skånske Krig fra 1675 til 1679 blev øen atter besat af Danmark. Tidligt på foråret 1676 er den danske admiral Niels Juel undervejs med en eskadre for at erobre Rügen og Gotland. Uden at møde nogen modstand gjorde Juel den 29. april 1676 landgang i Klintehamn tre km. syd for Visby, og allerede to dage derefter havde han tvunget Visbys fåtallige besætning til at kapitulere, hvorefter øen forblev under dansk herredømme til krigens slutning i 1679. Da danskerne efter freden blev tvunget til at rømme øen, sprængte den danske øverstbefalende Visborg Slot, som var et af Nordens største borganlæg, i luften. I den anden halvdel af 1600-tallet begyndte genopretningen af den ødelagte og voldsramte by. Dele af den forfaldne middelalderbebyggelse blev restaureret eller ombygget til pakhuse og boliger. Andre bygninger blev nedbrudt.

I Den Store Nordiske Krig 1700–1721 blev øen besat af russiske tropper. Den 22. april 1808, under Den finske krig, landsattes 2000 russiske soldater, under admiral Nikolaus Bodiscos kommando, ved vigen Slesviken på det sydøstlige Gotland, og erobrede den 24. april Visby uden nogen modstand. Byens indbyggere blev tvunget til at sørge for mad og logi til alle de russiske soldater. Admiral Bodisco indkvarterede sig i borgmester Grevemühles lejlighed på rådhuset. Admiralen udnævnte sig selv til generalguvernør over Gotland og overtog landshøvdingens opgaver. Den 16. maj ankrede den svenske admiral Olof Rudolf Cederström med tre linjeskibe op i vigen Sandviken på Gotlands østkyst og landsatte der svenske tropper. Bodisco kapitulerede uden modstand og den 17. maj 1808 forlod russerne Visby og marcherede til landsbyen Slite ca. 20 km. øst for Visby, hvor de indskibedes til videre transport til Libau i Letland.

Rundt om Gotlands kyst ligger der en række bunkere opført i perioden 1939-1940. Man frygtede Nazityskland. Da Sovjetunionen angreb Finland blev østkysten befæstet. Bunkerne var beregnet til at modstå en fuldtræffer fra skibsartilleri.

Sidst i 1900-tallet og i begyndelsen af 2000-tallet ophørte mange af de traditionelle virksomheder og den svenske stat begyndte fra 2010 at udflytte en del af sine virksomheder, blandt andre også til Gotland.

Våben og flag[redigér | redigér wikikode]

Uofficiel Version af Gotlands flag

Våbenet og Gotlands officielle flag viser i blåt en sølv og guldfarvet vædder, der holder en rød og gul fane. Der er også en uofficiel Version af Gotlands flag med en gul grund, som er belagt med et grønt kors.


Kultur[redigér | redigér wikikode]

Visby er øens mest kendte by. Byen og ringmuren har været på UNESCOs Verdensarvsliste siden 1995. Hvert år i august afholdes Medeltidsveckan, som er en historisk festival med reenactment, ridderturnering og middelaldermarked. Over 40.000 gæster kommer til byen i denne periode.

I Kneippbyn syd for Visby findes Villa Villekulla, der blev brugt til filmatiseringen af Pippi Langstrømpe.

Trafik[redigér | redigér wikikode]

Der er daglige afgange med færger fra Nynæashamn og Oskarshamn til Visby havn.

Fra Visby Airport er der hele året flyforbindelser til Stockholm-Arlanda Airport og Göteborg City Airport. Udover den regulære rutetrafik bliver der hver sommer oprettet mange ruter til Visby, på grund af den store søgning af turister til Gotland. Der er i løbet af sommer og efterår en række charterafgange til destinationer omkring Middelhavet. andre svenske byer.

I Visby er der flere bybuslinjer. Fra busbanegården i Visby er der lokale busruter til resten af øen.

Turisme[redigér | redigér wikikode]

Gotlands klima er mildt og er et af Sveriges mest besøgte feriemål. Det gotlandske landskab præges af kalksten, små landbrug og åbne marker. Øen har en kystlinje på 800 km, hvor der er sand- og stenstrande. Generelt set er landskabet mere goldt i nord og mere frodigt på den sydlige del af øen. Øen er kendt for sine kalkstensøjler (rauker). Rauker er store sten, der er blevet formet af havet, hvor der står en kerne af kalksten tilbage. De fleste rauker findeser på Fårö, men kan blandt andre også ses i Lickershamn 24 km nord for Visby

Middelalderen er nærværende overalt på Gotland. Visby er en middelalderby med en bevaret ringmur, og over hele Gotland er der 92 middelalderkirker. Gotland er også en ø med et rigt kulturliv.

  • Hvert år på skærtorsdag er der påskemarch i Visby, og det er en folkefest. Udklædte som påskehekse og påskeharer går deltagerne sammen gennem Visby.
  • I uge 27 afholdes der hvert år i Visby "Almedalsugen". Her deltager Sveriges politiske partier, samt et stort antal organisationer, virksomheder og journalister.
  • I uge 32 hvert år i Visby en middelalderfestival med gøglere og fattigfolk, riddere og skønjomfruer, gråbrødre og musikanter.
  • I august afholdes der på hele øen kunstugen "Gotland Art Week" med mange kulturelle arrangementer, Udstillinger, performance, musik, film og guidede ture.
  • I slutningen af oktober afholdes Gotland Grand National, der er en af verdens største Enduro-konkurrencer. Konkurrencen foregår i skydeområdet Tofta, hvor elitekørere og amatører fra både Sverige og udlandet hvert eneste år påtager sig udfordringen at køre på motorcykel rundt på den lerede og bløde bane.
  • En hel weekend i november afholdes "Gotlands Trøffelfestival"med fokus på delikatessen trøffel. Der afholdes seminarer om trøfler, markeder med trøfler, fremvisning af trøffelsøgning og meget mere. Mange af øens restauranter tilbyder denne weekend trøffel-after-work og specielle trøffelmenuer.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Christian Tortzen: Gotland 1361 – forudsætningerne – overleveringen. (Gyldendal, København 1961).

Religion[redigér | redigér wikikode]

98% Protestanter 1% Muslimer 1% Ateister

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Wikipedia-logo.pngSøsterprojekter med yderligere information:

Koordinater: 57°30′N 18°33′Ø / 57.500°N 18.550°Ø / 57.500; 18.550