Spring til indhold

Jeppesen Huse

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Jeppesen Huse er en dansk producent af præfabrikerede fritidsbjælkehuse.

Jeppesen Huse blev grundlagt af Viktor Kristian Jeppesen omkring 1930. Det første hus blev opført i 1932 og er således det ældste danske færdigproducerede (præfabrikerede) fritidshus (se nedenstående artikel). Ambitionen med Jeppesen-huset var at bygge "de kønneste huse, med de billigste materialer på den mest rationelle måde." I starten blev husene produceret på Sjælland, men senere blev der opført en fabrik i Jels i Jylland. I 1980 solgte Jeppesen-familien selskabet, der i dag ejes af Planet-Gruppen i Ribe.

Det skønnes at der er opført over 25.000 Jeppesen-huse. Især i Nordvestsjælland i sommerhusområdet ved Sejerøbugten findes mange af husene.

Arkitektur og konstruktion

[redigér | rediger kildetekst]

Jeppesen-huset er et bjælkehus, med sprossede vinduer. I dag bliver husene opført i dykimprægneret svensk fyrretræ med både yder- og indervæg i 55 mm tykke bjælker. Imellem de to bjælkevægge er der lagt 150 mm isolering. De oprindelige huse havde en tagkonstruktion med tagpap , men i dag er taget typisk lavet af andre materialer som betontagsten.

Eksterne henvisninger

[redigér | rediger kildetekst]
  • "Typehuse fra a til z". berlingske.dk. 8. april 2004. Hentet 9. februar 2009.
  • Decorate.dk: Bo bedre og byggeboom. (Webside ikke længere tilgængelig)