Johan Browallius

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Johannes Browallius.

Johan Browallius (30. august 170725. juli 1755) var en svensk biskop, videnskabsmand og politiker.

Browallius blev 1731 præst, 1737 Prof. i Åbo, først i Fysik, senere i Teologi, samt 1749 Biskop og Prokansler smst.; i alle sine Embeder udmærkede han sig ved en overordentlig Nidkærhed. B. var en lige saa produktiv som mangesidig Forf. Han har efterladt sig Skr i Teologi, Filosofi, Opdragelseslære, Sprog- og Naturvidenskab og udgav fl. Tidsskrifter af moraliserende ell. økonomisk Indhold. Mest kendt er dog B. som Politiker. Under de to Rigsdagssamlinger (1746-47, 1751-52), i hvilke han deltog, var han Hattenes ivrigste Forkæmper. I sin Betænkning »om irriga begrepp rörande fundamentallagen«, et af de mærkeligste Skr i Datidens Statsret, viser han sig som den mest fremragende Talsmand for Stændernes Enevælde.


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.