Johann Lotharius Friedrich von Maltzahn

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Johann Lotharius Friedrich von Maltzahn

Personlig information
Født 13. april 1719 Rediger på Wikidata
Vollrathsruhe, Mecklenburg-Vorpommern, Tyskland Rediger på Wikidata
Død 31. december 1756 (37 år) Rediger på Wikidata
Sankt Petersborg, Rusland Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Gesandt Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Johann Lotharius Friedrich von Maltzahn (også Moltzahn) (født 13. april 1719Schloss Grubenhagen i Mecklenburg-Schwerin, død 31. december 1756) var en tysk adelsmand i tjeneste som dansk diplomat.

Han var næstældste søn af Levin Joachim von Maltzahn til Grubenhagen i Mecklenburg. På mødrene side havde han formående slægt i Danmark, hvor allerede fra begyndelsen af det 14. århundrede medlemmer af hans familie var søgt hen. Han trådte da i dansk tjeneste, og efter i nogle år at have beklædt en hofcharge udnævntes han i 1751 til gesandt i Sankt Petersborg. Hvad der til denne post manglede ham i diplomatisk erfaring, erstattede han ved takt og iver, dertil var han en meget smuk mand, hvad kejserinde Elisabeth satte stor pris på, og det siges endog, at det kun afhang af ham at nyde hendes højeste gunst, men at han frabad sig den. I den gottorpske mageskiftesag udrettede han intet. Storfyrstens stædighed var vokset som følge af grev Rochus Friedrich zu Lynars mislykkede forsøg, storkanslerens gode vilje var vel ikke mindre end før, men han vovede ikke at drive på sagen af frygt for at lægge sig ud med tronfølgeren, og kejserindens indolens var for stor til, at hun kunne ville udøve noget tryk på storfyrsten. Kun storfyrstinden syntes efterhånden at blive bedre stemt for mageskiftet, men det var dog usikkert, om det hele ikke var forstillelse for at vinde storkansleren. Da kejserindens svagelighed truede med et tronskifte, fordoblede Maltzahn sine anstrengelser for at bringe det gottorpske spørgsmål til en gunstig løsning forinden. Derved pådrog han sig en forkølelse, som medførte hans død 31. december 1756. Der har været talt om forgiftelse, fremkaldt af forsmået kærlighed eller af medbejleres skinsyge, men intet i akterne bestyrker denne mistanke. Han var ikke gift.

Maltzahn var frimurer.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]


Denne artikel bygger hovedsagelig på biografi(er) i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Når en omskrivning af teksten til et mere nutidigt sprog og wikificeringen er foretaget, skal der anføres en reference med henvisning til forfatteren og den relevante udgave af DBL, jf. stilmanualen. Dette angives som fx:
{{Kilde |forfatter=Navn |titel=Efternavn, Fornavn |url=https://runeberg.org/dbl/... |work=[[Dansk Biografisk Leksikon]] |udgave=1 |bind=I til XIX |side=xxx |besøgsdato=dags dato}}
og herefter indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.