Peter 3. af Rusland

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Peter 3.
Kejser af Rusland
Regerede 5. januar 1762 – 9. juli 1762
Forgænger Elisabeth
Efterfølger Katharina 2.
Ægtefælle Katharina 2. af Rusland
Børn Paul 1. af Rusland
Hus Holstein-Gottorp-Romanov
Far Karl Frederik af Slesvig-Holsten-Gottorp
Mor Anna Petrovna af Rusland
Født 21. februar 1728
Kiel, Holsten
Død 7. maj 1762 (34 år)
Ropsha, Rusland
Hvilested Peter og Paul-katedralen, Sankt Petersborg

Peter III (russisk: Пётр III Федорович (Pjotr III Fjodorovitsj)) (født Karl Peter Ulrik) (21. februar 172817. juli 1762) var zar/kejser af Rusland i et halvt år i 1762. Han var psykisk svag og særdelses pro-preussisk. Det gjorde ham meget upopulær regent.

Biografi[redigér | redigér wikikode]

Peter den 3.

Peter blev født i Kiel. Han var søn af Karl Frederik, hertug af Holsten-Gottorp (nevø af Karl 12. af Sverige) og Storhertuginde Anna Petrovna, datter af Peter den Store og hans anden kone Katharina 1. af Rusland . I 1739 døde Peters far, og han blev hertug af Holsten-Gottorp under navnet Karl Peter Ulrik. To år senere blev hans tante Elisabeth kejserinde af Rusland. Hun hentede Peter til Rusland og erklærede ham for sin arving. Hun arrangerede et ægteskab med prinsesse Sophia Augusta Frederica af Anhalt-Zerbst, som konverterede til den russisk-ortodokse kirke og tog navnet Ekaterina Feodorovna eller Katharina. Ægteskabet var ikke lykkeligt, og de tog begge adskillige elskere.

Peter favoriserede Preussen på mange måder. Han trak Rusland ud af Den Preussiske Syvårskrig, sluttede fred med Preussen og gik i alliance med det. Han gik ind i planlægningen af en særdeles upopulær krig mod Danmark i et forsøg på at føre Slesvig tilbage til hans holstenske hertugdømme. Han satte sig også for at presse den russisk ortodokse kirke til at indføre protestantiske ritualer.

Katharina og hendes elsker grev Grigori Orlov satte sig for at fjerne Peter. Han blev arresteret og tvunget til at underskrive sin abdikation, hvorefter Katharina overtog magten med bred tilslutning. Kort tid efter blev Peter myrdet, mens han var i forvaring. Ingen blev stillet til ansvar for det, og det kunne føre til en formodning om, at mordet var beordret af kejserinden.

I december 1796 arrangerede Peters søn, zar Paul 1., som tog afstand fra sin mor, at Peter blev begravet med fuld honnør i Sankt Petersborg.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Peter 3.
Sidelinje af Huset Oldenburg
Født: 21. februar 1728 Død: 17. juli 1762
Kongelige og fyrstelige titler
Foregående:
Elisabeth
Kejser af Rusland
1762
Efterfølgende:
Katharina 2.