Johannes Conrad

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Gnome globe current event.svg Denne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Kopieret tekst fra gammelt opslagsværk, og det er rimeligt at formode at der findes nyere viden om emnet. Hvis teksten er opdateret, kan denne skabelon fjernes.
Clockimportant.svg

Johannes Conrad (28. februar 1839-25. april 1915) var en tysk statistiker og socialøkonom.

Conrad var oprindelig landmand. Han foretog udstrakte studierejser og blev 1868 docent i socialøkonomi i Jena; 1870-1915 var han professor i Halle a. S., fra 1872 medredaktør, en årrække eneredaktør af det højt ansete, videnskabelige månedsskrift Jahrbücher für Nationalökonomie und Statistik, der ofte anførtes blot som Conrads Jahrbücher. Desuden redigerede han fra 1877 en samling social- og statsvidenskabelige monografier, udarbejdede i hans stærkt søgte seminar. Størst videnskabelig fortjeneste indlagde dog Conrad sig ved at være hovedmanden for istandbringelsen af den storartede socialvidenskabelige encyklopædi Handwörterbuch der Staalswissenschaften, udgivet sammen med professorerne Ludwig Elster i Berlin, Edgar Loening i Halle og Wilhelm Lexis i Göttingen (1. udgave i 6 bind, 1890-94; 3. udgave i 8 svære bind 1908-10). Blandt Conrads selvstændige værker var en fra 1896 ofte på ny udgivet systematisk lære- og håndbog: Grundriss zum Studium der politischen Oekonomie (I Nationalökonomie, II Volkswirtschaftspolitik, III Finanzwissenschaft, IV Statistik, 1-2) samt siden 1901 de elementære småbøger Leitfaden zum Studium der Nationalökonomie og Leitfaden zum Studium der Volkswirtschaftspolitik. Conrad var 1889-95 medlem af kommissionen for 2. bearbejdelse af udkastet til Tysklands almindelige borgerlige lovbog.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Vista-kdmconfig.png Artiklen om personen Johannes Conrad kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede
Du kan hjælpe ved at afsøge Wikimedia Commons for et passende billede eller uploade et godt billede til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det i artiklen.