John Brown (abolitionist)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 8. sep 2014, 20:14 af Dipsacus fullonum bot (diskussion | bidrag) Dipsacus fullonum bot (diskussion | bidrag) (Bot: Fjerner {{Link FA}} da Wikidata nu bruges i stedet for.)
Spring til navigation Spring til søgning
John Brown

John Brown (9. maj 18002. december 1859) var den første hvide amerikanske abolitionist, der talte for at starte et oprør for at få afskaffet slaveriet i USA. Han er blevet kaldt "den mest kontroversielle af alle det 19. århundredes amerikanere."[1] Brown blev henrettet for forræderi.

Angrebet på Harper's Ferry

Brown skilte sig ud fra andre forkæmpere for afskaffelse af slaveriet, fordi han mente, at vold var nødvendigt for at nå målet. Denne tro førte til, at han dræbte fem fortalere for slaveriet i det, der senere blev kendt som Pottawatomie massakren i maj 1856. Browns mest kendte aktion var angrebet på det føderale våbenlager ved Harper's Ferry i det nuværende West Virginia. Da han indtog lageret, dræbte han syv personer og sårede omkring ti. Hans plan var at bevæbne slaver med våben fra arsenalet, men angrebet mislykkedes. Inden for 36 timer var alle Browns mænd dræbt eller fanget af lokale bønder, militsfolk og marinesoldater, der blev ført af Robert E. Lee.

Konsekvenser af angrebet

Hans forsøg på at starte en befrielsesbevægelse blandt slaverne i Virginia i 1859 rystede USA, selv om ikke en eneste slave fulgte hans kald. Han blev anklaget for forræderi imod staten Virginia og hængt. Hans opførsel under retssagen virkede heroisk for millioner af amerikanere. Sydstaterne mente, at hans oprør kun var toppen af abolitionismens isbjerg. Oprøret gik stik modsat Det Republikanske Partis politik. Partiet ønskede en fredelig løsning på problemet frem for en voldelig. Abraham Lincoln tog kraftigt afstand fra John Browns handlinger og anerkendte dommen om Browns hængning. Historikerne er enige om, at angrebet på Harper's Ferry eskalerede spændingerne, der senere førte til den amerikanske borgerkrig.

Henvisninger

  1. ^ Frederick J. Blue i American Historical Review (April 2006) v. 111 s. 481-2.

Eksterne henvisninger

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: