John Munroe Longyear

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
John Munroe Longyear

John Munro Longyear Marquette MI.JPG

Personlig information
Født 15. april 1850 Rediger på Wikidata
Lansing, Michigan, USA Rediger på Wikidata
Død 28. maj 1922 (72 år) Rediger på Wikidata
Brookline, Massachusetts, USA Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Iværksætter, politiker Rediger på Wikidata
Signatur
Signature of John Munro Longyear, Sr.png
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
John Munroe Longyear mindetavle i Longyearbyen.

John Munroe Longyear (15. april 185028. maj 1922) var en amerikansk entreprenør der ejede meget jord i USA, hvorfra han udvandt mineraler og drev skovbrug. Han var hovedaktionær i Arctic Coal Company med hovedkontor i Boston. Selskabet drev minedriftSvalbard og oprettede i 1906 en by ved Adventfjorden på øen Spitsbergen til omkring 500 indbyggere. Den blev døbt Longyear City, nu kendt som Svalbards hovedby Longyearbyen[1].

Han blev født i Lansing, Michigan. Longyear var borgmester i Marquette, Michigan i perioden 1890-1891[2]. I 1904 grundlagde han Arctic Coal Company sammen med Frederik Ayer og flere andre mindre aktionærer. John Munroe Longyear var hovedaktionær i selskabet. Longyear kom til Svalbard i 1901 for at studere mulighederne for at etablere og drive kulminer på arkipelaget og primært på Spitsbergen, og købte Tronhjem Spitsbergen Kulkompani i 1904. Store Norske Spitsbergen Kulkompani blev etableret i 1916 og begyndte at opkøbe ejendomme i Longyear City. Senere samme år købte det norske konsortium alle Arctic Coal Companys aktiver på Spitsbergen, og Longyear forlod Svalbard.

John Munroe Longyear var gift med Mary Beecher Longyear (18511931), der blandt andet grundlagde Longyear Museum. Longyear døde i 1922 som 72 årig i Brookline, Massachusetts, USA.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]