John Venn

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
John Venn

John Venn 2.jpg

Personlig information
Født 4. august 1834Rediger på Wikidata
Kingston upon HullRediger på Wikidata
Død 4. april 1923 (88 år)Rediger på Wikidata
CambridgeRediger på Wikidata
Far Henry Venn (1796–1873)Rediger på Wikidata
Barn John Archibald VennRediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Gonville and Caius CollegeRediger på Wikidata
Medlem af Royal SocietyRediger på Wikidata
Beskæftigelse Universitetslærer, matematiker, filosof, datalogRediger på Wikidata
Fagområde Matematisk logikRediger på Wikidata
Arbejdsgiver University of CambridgeRediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Fellow of the Royal Society,
Fellow of the Society of AntiquariesRediger på Wikidata
Signatur
John Venn's signature.svg
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

John Venn (født 4. august 1834 i Kingston upon Hull, Yorkshire, død 4. april 1923 i Cambridge) var en britisk matematiker, filosof og anglikansk præst.

Han er kendt for at have introduceret Venn-diagrammet, som anvendes inden for den gren af matematikken som betegnes mængdelære.

John Venn stammede fra en lang række af anglikanske præster og var den ældste søn af præsten Henry Venn og Martha Sykes Venn. Hans mor døde da han var tre år, og han blev derefter uddannet af private lærere og i privatskoler med henblik på at fortsætte familietraditionen inden for den anglikanske kirke som præst.

I 1853 blev han optaget på Gonville and Caius College ved Cambridge University, hvorfra han afsluttede uddannelsen i matematik i 1857, og startede med at undervise. I 1859 blev han ordineret som anglikansk præst, men samtidig fortsatte Venn som underviser inden for logik og videnskabsfilosofi på Gonville and Caius i Cambridge, hvor han blev lektor i 1862.

John Venn trak sig tilbage fra præstegerningen i 1883 efter stigende vanskeligheder ved at forlige denne med sin filosofiske overbevisning.[1] Han fungerede derefter som leder af Gonville and Caius College i Cambridge fra 1903 til sin død i 1923.

I 1868 blev han gift med Susanna Carnegie Edmonstone, og sammen fik de sønnen John Archibald Venn, der blev økonom og i en periode var rektor for Cambridge University.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Duignan, Brian (22. maj 2014). "John Venn (English logician and philosopher)". Encyclopedia Britannica. Hentet 5. august 2014. 
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]