Jordstar

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Jord-Star)
Gå til: navigation, søg
  Jord-Star ?
Jord-Star (Carex humilis)Foto: Harald Berger
Jord-Star (Carex humilis)
Foto: Harald Berger
Videnskabelig klassifikation
Rige: Plantae (Planter)
Division: Magnoliophyta (Dækfrøede)
Klasse: Liliopsida (Enkimbladede)
Orden: Poales (Græs-ordenen)
Familie: Cyperaceae (Halvgræs-familien)
Slægt: Carex (Star-slægten)
Art: C. humilis

Jord-Star (Carex humilis) er en staude med en tæt, tuedannende eller svagt tæppedannende vækst. Arten er karakteristisk for steppevegetationerne, og vokser ikke vildt i Danmark.

Beskrivelse[redigér | redigér wikikode]

Jord-Star er en græsagtig og flerårig, urteagtig plante med en tæt, tuedannende vækst. Planten kan langsomt danne små puder eller tæpper. De oprette stængler er glatte og svagt trekantede i tværsnit. De tuedannende grundblade har purpurrøde bladskeder, og er for det meste børsteagtigt sammenrullede og linjeformede med grågrøn til lysegrøn farve på begge bladsider.

Blomstringen sker i april-maj, hvor man kan finde de rustrøde han-aks yderst på stænglerne, mens de sølvskinnende hun-aks findes lidt længere nede ad skuddet. Frugterne er nødder.

Rodnettet er tæt filtet og stort i forhold til plantens overjordiske del. Arten får ofte en ringformet vækst med død midte. Dette skyldes formentlig en form for selvforgiftning [1]

Højde x bredde og årlig tilvækst: 0,15 x 0,15 m (15 x 15 cm/år). Selve bladtuen er dog noget mindre. Målene kan bruges til beregning af planteafstande i haver.

Hjemsted[redigér | redigér wikikode]

Indikatorværdier (Centraleuropa)
Jordstar
L = 7 T = 6 K = 5 F = 2 R = 8 N = 3

Arten er knyttet til tørre steppeområder og lyse ege- og fyrreskove (plantesamfundet Mesobromion ereeti) på tør bund, og den er udbredt i Sibirien og Østasien samt i Central- og Østeuropa. Den foretrækker solåbne voksesteder med porøs sand- eller lerbund, men findes også på klippegrund med tyndt jordlag.

I skovsteppe-områderne af Ukraine findes den sammen med bl.a. Fjergræs, Alm. Hvene, Cytisus ruthenicus (en Gyvel-art), Dværg-Kirsebær, Eng-Salvie, Festuca sulcata (en Svingel-art), Gul Snerre, Hårtot-Fjergræs, Pedicularis comosa (en Troldurt-art) og Slåen. [2]


Wikipedia-logo.png Søsterprojekter med yderligere information:Noter[redigér | redigér wikikode]