Jordemoder

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Jordemoderkundskab)
Spring til navigation Spring til søgning
Jordemoder ved fødsel i en fødestol. Illustration fra Eucharius Rößlin: Der Swangern frawen vnd hebamme(n) roszgarte(n), ca. 1513

En jordemoder (eller jordemor) er en fødselshjælper, som hjælper til ved graviditet, fødsel og barsel. Jordemødre arbejder på jordemodercentre eller i privat praksis, hvor de vejleder forældre omkring fødsels- og barnerelaterede aspekter. Fødslen kan foregå på sygehus, fødeklinik eller i hjemmet.

Jordemoderkundskab er en sundhedsvidenskab og et erhverv i sundhedssektoren, der beskæftiger sig med graviditet, fødsel og perioden efter fødslen (postpartum, herunder pleje af nyfødte), foruden seksuel og reproduktiv sundhed for kvinder i hele deres liv.

Uddannelsen[redigér | rediger kildetekst]

Uddannelsen til jordemoder er en mellemlang videregående uddannelse (MVU), der varer 3 ½ år og fører frem til betegnelsen professionsbachelor i jordemoderkundskab. Uddannelsen udbydes tre steder i Danmark:

Jordemødre er samlet i fagforeningen Jordemoderforeningen, som er medlem af Sundhedskartellet og FH (var tidligere medlem af FTF). De er endvidere underlagt Sundhedsvæsenets Patientklagenævn.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]