Jost Bürgi

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jost Bürgi

Personlig information
Født 28. februar 1552 Rediger på Wikidata
Lichtensteig, Schweiz Rediger på Wikidata
Død 31. januar 1632 (79 år) Rediger på Wikidata
Kassel, Hessen, Tyskland Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Amatørmatematiker, astronom, urmager Rediger på Wikidata
Arbejdsgiver Rudolf 2., Tysk-romersk kejser (fra 1604), Vilhelm 4. af Hessen-Kassel (fra 1579), Johannes Kepler (fra 1604) Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Joost (eller Jobst) Bürgi (latin: Justus Byrgius; født 28. februar 1552 i Lichtensteig, død 31. januar 1632 i Kassel) var en schweizisk matematiker.

Bürgi var 1579-1603 urmager hos landgreve Wilhelm IV af Hessen, 1603-22 hos Rudolf II i Prag, hvor han hjalp Kepler med at observere. Bürgi var et matematisk og mekanisk geni; således opfandt han, uden at kende Napiers arbejde, logaritmer, beregnede en af de første logaritmetabeller, indførte decimalbrøk, gav anvisning til beregning af Regula falsi, konstruerede 1603 en fra Galilei forskellig proportionspasser, der endnu er i brug, opdagede, muligvis før Galilei, pendulets isokronisme og udfærdigede pendulure. I Kassel hjalp han til ved arbejdet med den hessiske stjernekatalog og lavede en stor stjerneglobus af kobber, der opbevares i Museet i Kassel.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.