Jost Bürgi

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Joost (Joost eller Jobst) Bürgi (latin:Justus Byrgius) (1552-1632) var en schweizisk matematiker.

Bürgi var 1579-1603 Urmager hos Landgrev Wilhelm IV af Hessen, 1603-22 hos Rudolf II i Prag, hvor han hjalp Kepler med at observere. B. var et mat. og mek. Geni; saaledes opfandt han, uden at kende Napiers arbejde, Logaritmer, beregnede en af de første Logaritmetabeller, indførte Decimalbrøk, gav Anvisning til Beregning af Regula falsi, konstruerede 1603 en fra Galilei forskellig Proportionspasser, der endnu er i Brug, opdagede, mulig før Galilei, Pendulets Isokronisme (se Pendul) og forfærdigede Pendulure. I Kassel hjalp han til ved Arbejdet med den hessiske Stjernekatalog og forfærdigede en stor Stjerneglobus af Kobber, der opbevares i Museet i Kassel.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.