Jurij Luzjkov

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Jurij Luzjkov

Yuri Luzhkov 2010 Moscow Unesco 02.jpg

2010
Personlig information
Født 21. september 1936 Rediger på Wikidata
Moskva, Rusland Rediger på Wikidata
Død 10. december 2019 (83 år) Rediger på Wikidata
München, Bayern, Tyskland Rediger på Wikidata
Dødsårsag Kirurgisk komplikation Rediger på Wikidata
Gravsted Novodevitjekirkegården Rediger på Wikidata
Politisk parti Det Forenede Rusland, Sovjetunionens kommunistiske parti Rediger på Wikidata
Ægtefælle Jelena Baturina (fra 1991) Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Gubkin Russiske Statsuniversitet for olie og gas Rediger på Wikidata
Medlem af Føderationsrådet Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Statsmand, politiker, videnskabsmand Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Medaljen "For styrkelse af det militære samarbejde",
Fædrelandets fortjenstordens fjerde grad (2016),
Fædrelandets fortjenstordens tredje grad,
Fædrelandets fortjenstordens anden grad (1995),
Fædrelandets fortjenstordens første grad (2006) med flere Rediger på Wikidata
Signatur
Signature of Yury Luzhkov.png
Eksterne henvisninger
Jurij Luzjkovs hjemmeside Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Jurij Mikhajlovitj Luzjkov (russisk: Ю́рий Миха́йлович Лужко́в, tr. Júrij Mikhájlovitj Luzjkóv; født 21. september 1936 i Moskva, Sovjetunionen, død 10. december 2019)[1] var en russisk politiker. Han var borgmester i Moskva fra 1992 til 2010. Luzjkov var formand og medstifter af partiet Forenede Rusland.

Professional karriere[redigér | rediger kildetekst]

Fra 1953 til 1958 studerede Luzjkov på Gubkin Russiske statsuniversitet for olie og gas. Fra 1958 til 1964 var han videnskabelig medarbejder på Moskva videnskabelige forskningsinstitut for plastic. Han blev medlem af det Sovjetunionens kommunistiske parti (SUKP) i 1968. I de næste 20 år arbejdede han i den kemiske industri.

Politisk karriere[redigér | rediger kildetekst]

I 1977 blev han for første gang udpeget til medlem af Moskva byråd (Mossovet) og i 1987 blev han flyttet til den udøvende afdeling af Moskva bystyre (Mosgorispolkom), hvor han havde forskellige poster, som regel et niveau under borgmesteren.

I 1991 blev Gavriil Popov valgt som borgmester i de første frie valg. Ifølge den officielle version var Popov ikke en erfaren administrator, men snarere en universitetsprofesser hvis popularitet stammede fra han pro-demokratitaler og artikler.

Luzjkov, der havde stillingen som formand for Moskvas bystyre på det tidspunkt, blev udnævnt til borgmester af Boris Jeltsin den 6. juni 1992. Luzjkov blev mere populær blandt moskovitterne end Popov. Hans politik inkluderede gratis transport til de ældre og en erhvervsvenlig politik. Han blev første gang valgt som borgmester 16. juni 1996 (95% af stemmerne) og genvalgt den 19. december 1999 (70% af stemmerne) og igen den 7. december 2003 (75% af stemmerne).

I 1998 hvor Boris Jeltsins politiske problemer voksede dannede Luzjkov sit eget politiske parti, Otechestvo (Fædreland), som skulle danne en base til det kommende præsidentvalg. Otechestvo havde støtte fra mange magtfulde regionale politikere, og det vandt yderligere støtte da det fusionerede med Vsya Rossiya (Hele Rusland) for at danne Otechestvo-Vsya Rossiya. Mange observatører af russisk politik mente at Luzjkov og hans nye allierede tidligere premiermister Jevgenij Primakov, vil være sandsynlige som erstatning for både Jeltsin og hans indercirkel i parlaments- og præsidentvalgene, der var planlagt til slutningen af 1999 og midten af 2000.

Luzjkovs lykke vendte dog da Boris Jeltsin udnævnte Vladimir Putin som Formand for det Russiske parlament (predsedatel', eller premierminister) i august 1999. Selv om han var stort set ukendt ved sin tiltræden, mente ovservatører af russisk politik,[hvem?] at Putin hurtigt vandt støtte i befolkningen på baggrund af en hård lov-og-orden politik bakket op af magtfulde statsejede og statsallierede medier og økonomiske interesser. Den hårde valgkamp til Dumaen i efteråret 1999 endte med at Otechestvo-Vsya Rossiya kom ind som nummer 3. Luzjkov og hans parti indgik et kompromis og lod sin fusionere med pro-Putin partiet Forenet parti for at danne partiet Forenede Rusland, og han støttede Putin i præsidentvalget i 2000, som Putin nemt vandt. Selvom Luzhkov er med-formand i partiet var han i de seneste år mindre aktiv i landspolitik.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Former Moscow Mayor Yury Luzhkov Dies at 83, themoscowtimes.com, 10. december 2019, hentet 19. december 2019. 
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Efterfulgte:
Gavriil Popov
Borgmester i Moskva
1992–2010
Efterfulgtes af:
Vladímir Resin