Jurij Luzjkov

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Gnome globe current event.svgDenne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Clockimportant.svg
Jurij Luzjkov 2010

Jurij Mikhajlovitj Luzjkov (russisk: Ю́рий Миха́йлович Лужко́в, tr. Júrij Mikhájlovitj Luzjkóv; født 21. september 1936 i Moskva, Sovjetunionen) er en russisk politiker. Han har været borgmester i Moskva fra1992 til 2010. Luzjkov er formand og medstifter af partiet Forenede Rusland.

Professional karriere[redigér | redigér wikikode]

Fra 1953 til 1958 studerede Luzjkov på Gubkin Russiske statsuniversitet for olie og gas. Fra 1958 til 1964 var han videnskabelig medarbejder på Moskva videnskabelige forskningsinstitut for plastic. Han blev medlem af det Sovjetunionens kommunistiske parti (SUKP) i 1968. I de næste 20 år arbejdede han i den kemiske industri.

Politisk karriere[redigér | redigér wikikode]

I 1977 blev han for første gang udpeget til at være medlem af Moskva byråd (Mossovet) og i 1987 blev han flyttet til den udøvende afdeling af Moskva bystyre (Mosgorispolkom) hvor han havde forskellige poster, som regel et niveau under borgmesteren.

I 1991 blev Gavriil Popov valgt som borgmester i de første frie valg. Ifølge den officielle version var Popov ikke en erfaren administrator, men snarere en universitetsprofesser hvis popularitet stammede fra han pro-demokratitaler og artikler.

Luzjkov, der havde stillingen som formand for Moskvas bystyre på det tidspunkt, blev udnævnt til borgmester af Boris Jeltsin den 6. juni 1992. Luzjkov blev mere populær blandt moskovitterne end Popov. Hans politik inkluderede gratis transport til de ældre og en erhvervsvenlig politik. Han blev første gang valgt som borgmester 16. juni 1996 (95% af stemmerne) og genvalgt den 19. december 1999 (70% af stemmerne) og igen den 7. december 2003 (75% af stemmerne).

I 1998 hvor Boris Jeltsins politiske problemer voksede dannede Luzjkov sit eget politiske parti, Otechestvo (Fædreland), som skulle danne en base til det kommende præsidentvalg. Otechestvo havde støtte fra mange magtfulde regionale politikere, og det vandt yderligere støtte da det fusionerede med Vsya Rossiya (Hele Rusland) for at danne Otechestvo-Vsya Rossiya. Mange observatører af russisk politik mente at Luzjkov og hans nye allierede tidligere premiermister Jevgenij Primakov, vil være sandsynlige som erstatning for både Jeltsin og hans indercirkel i parlaments- og præsidentvalgene, der var planlagt til slutningen af 1999 og midten af 2000.

Luzjkov lykke vendte dog da Boris Jeltsin udnævnte Vladimir Putin som Formand for det Russiske parlament (predsedatel', eller premierminister) i august 1999. Selv om han var stort set ukendt ved sin tiltræden mente ovservatører af russisk politik at Putin hurtigt vandt støtte i befolkningen på baggrund af en hård lov-og-orden politik bakket op af magtfulde statsejede og statsallierede medier og økonomiske interesser. Den hårde valgkamp til Dumaen i efteråret 1999 endte med at Otechestvo-Vsya Rossiya kom ind som nummer 3. Luzjkov og hans parti indgik et kompromis og lod sin fusionere med pro-Putin partiet Forenet parti for at danne partiet Forenede Rusland, og han støttede Putin i præsidentvalget i 2000 som Putin nemt vandt. Selvom Luzhkov er med-formand i partiet har han i de seneste år været mindre aktiv i landspolitik.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Efterfulgte:
Gavriil Popov
Borgmester i Moskva
1992–2010
Efterfulgtes af:
Vladímir Resin