Just Wiedewelt

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Just Wiedewelt

Just Wiedewelt.JPG

Personlig information
Født 18. november 1677Rediger på Wikidata
KøbenhavnRediger på Wikidata
Død 8. september 1757 (79 år)Rediger på Wikidata
KøbenhavnRediger på Wikidata
Gravsted Sankt Petri KirkeRediger på Wikidata
Barn Johannes WiedeweltRediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse BilledhuggerRediger på Wikidata
Arbejdssted København, ParisRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Just Wiedewelt (18. november 16778. september 1757) var en dansk billedhugger.

Wiedewelt blev født i København, som søn af arkitekt og murermester Hans Weidewelt, der var indvandret til Danmark fra Schleitz i Markgrevskabet Meissen, og dennes første hustru Marie Marcusdatter. 1692-96 var han i lære hos den dygtige nederlandske billedhugger Thomas Quellinus, som dengang var bosat i Danmark. 1696 drog han til Antwerpen, hvor han arbejdede i to år, der fra videre til Paris, hvor han arbejdede i 17 år.

De marmor-portrætbuster af Frederik IV og Dronning Louise (nu på Rosenborg), for hvilke Wiedewelt 1719 fik 300 Rdl., vidner om, at Wiedewelt til fulde havde tilegnet sig fransk stil i portrætkunsten; det er for øvrigt både dygtige og karakterfulde arbejder.

Indtil han 1734 blev ansat som kongelig billedhugger ved Gammel og Nyholm synes han væsentligst at have haft sit udkomme ved dekorative arbejder af sten og træ, altertavler, epitafier og deslige.

Figurerne af Troen og Kærligheden på altertavlen i Helligåndskirken i København (oprindelig i Slotskirken på Københavns Slot) er af ham.

Han døde 8. september 1757, umiddelbart efter sin hustru Birgitte Lauridsdatter (f. 1685), hvem han havde ægtet 1726. På det mindesmærke, som hans søn Johannes Wiedewelt satte ham i Sankt Petri Kirke, er hans portræthoved udført i profil.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]


Denne artikel bygger hovedsagelig på biografi(er) i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Når en omskrivning af teksten til mere nutidig sprog, og wikificeringen er foretaget, skal der anføres en reference med henvisning til forfatteren og den relevante udgave af DBL, jf. stilmanualen, dette angives som f.x:
{{Kilde |forfatter=Navn |titel=Efternavn, Fornavn |url=http://runeberg.org/dbl/... |work=[[Dansk Biografisk Leksikon]] |udgave=1 |bind=I til XIX |side=xxx |besøgsdato=dags dato}}
og herefter indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.