Gammelholm

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Disambig bordered fade.svg "Bremerholm (København)" omdirigeres hertil. For andre betydninger, se Bremerholm.
Husfacader i Holbergsgade på Gammelholm.
Hjørnet af Holbergsgade og Herluf Trolles Gade.

Gammelholm (indtil ca. 1800: Bremerholm) er et område i Indre By i København, der omkranses af Inderhavnen, Slotsholmskanalen, Holmens Kanal og Nyhavn. Området var oprindeligt en holm omgivet af vand ud for byens daværende kystlinje. Gennem århundreder var Flådens skibsværft placeret her. Det nuværende boligkvarter blev til, efter flådens aktiviteter flyttede til Nyholm (nu kendt som Holmen) i 1859. Området er generelt parisisk inspireret med brede gader og elegante facader.

Den nuværende gade Bremerholm ligger ikke på det område, der tidligere bar navnet Bremerholm, men fører hen til det.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Billede af Bremerholm (stavet Bremmerholm) på udsnit af kort fra 1728. Øverst i billedet Nyhavn, til venstre er Kongens Nytorv og i bunden er Børsen. Den røde bygning nord for Børsen, der har form som et kors, er Holmens Kirke.

Området er nu landfast med Sjælland, men var oprindeligt en holm omgivet af vand i farvandet mellem Sjælland og Amager. Den fik sandsynligvis sit navn, da købmænd fra Bremen holdt til dér med deres boder eller efter de skibsbyggere fra Bremen som Kong Hans indkaldte til det orlogsværft, han anlagde på stedet. Omkring år 1500 blev holmen som følge af opfyldning delvist landfast med Sjælland, men var helt op i 1800-tallet adskilt fra byen af Holmens Kanal, der i dag er en gade, men oprindeligt var en rigtig kanal.[1]

Holmen blev siden anvendt til flådestation, og der lå bl.a. en reberbane og en ankersmedje. Ankersmedjen blev senere ombygget til Holmens Kirke. Forbrydere kunne indtil 1741 blive dømt til at "arbejde i jern" på Bremerholm. Efter anlæggelsen af Nyholm blev Bremerholm omdøbt til Gammelholm.

I 1795 udbrød der en brand på Bremerholm, der bredte sig til området ved Gammeltorv/Nytorv, og dermed ødelagde store dele af hvad der var tilbage af bygninger fra middelalderen i København efter branden i 1728.

Efter skibsværftet flyttede til Nyholm (nu kendt som Holmen) i 1859, blev Gammelholm omdannet til beboelseskvarter, og det blev bebygget i perioden 1861-1877. På det tidspunkt brugte man kun arkitekter til offentlige bygninger, og beboelsesejendommene er derfor tegnet af de håndværksmestre, der byggede husene. Husene blev opført i lyntempo ca. 28 uger fra den første sten blev lagt til taget blev lagt.

Husene i kvarteret blev opført i 4-5 etager med flotte facader ud mod gaden, men med grå og triste bagsider og overfyldte og mørke baggårde. Grundene var dyre, og bygherrerne udnyttede pladsen til det yderste. Disse baggårds huse, hvoraf mange kun havde 2 meters afstand imellem sig, blev nedrevet i 1970'erne og området har nu kun husene ud mod gaderne tilbage og store grønne baggårde.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 55°40′42″N 12°35′20″Ø / 55.67833°N 12.58889°Ø / 55.67833; 12.58889