Københavns Museum

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Københavns Bymuseum)
Spring til navigation Spring til søgning
Københavns Museum
Bymuseum.jpg
Københavns Museums tidligere bygning ved Vesterbrogade.
Generelle informationer
Type Kulturhistorie
Adresse Vesterbrogade 59, 1620 København V
Grundlagt 1901
Direktør Jette Sandahl
Eksterne henvisninger
cphmuseum.kk.dk/

Københavns Museum (tidligere Københavns Bymuseum) er et bymuseum, der ejes af Københavns Kommune. Indtil 2015 lå det ved VesterbrogadeVesterbro, men fra 2019 kommer det til at ligge i Stormgade i Indre By.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Museet blev grundlagt i 1901 og havde oprindeligt til huse på loftet af det dengang nye Københavns Rådhus, hvor man samlede kunst, fotos, modeller og interiører, der afspejlede Københavns historie.

I 1956 flyttede museet til Vesterbrogade, hvor det flyttede ind i bygninger, der var blevet opført af Det kongelige kjøbenhavnske Skydeselskab og danske Broderskab. Bygningerne selv stod færdige i 1787 efter tegninger af Johan Henrich Brandemann. Efter 2. verdenskrig overtog Københavns Kommune bygningerne og den tilhørende skydebane. Skydebanen blev lavet om til en offentlig park. I selve museet udstilledes en stor samling af skydeskiver.

I foråret 2010 skiftede museet navn til Københavns Museum.

I 2015 lukkede museet ned på Vesterbrogade med sidste åbningsdag i forbindelse med Kulturnatten 9. oktober 2015. I 2019 genåbner museet på hjørnet af Stormgade og Vester Voldgade i en bygning, der oprindeligt blev opført af H.J. Holm for Overformynderiet i 1893-1894. Mens flytningen står på, vil det fortsat ske forskellige eksterne aktiviteter så som byvandringer og arkæologiske udgravninger.[1]

I mange år stod der en model af Middelalderbyen, som den formodes at have set ud omkring 1530, foran museet på Vesterbrogade. Modelbyen blev oprindeligt skabt af Steen Andersen og Jørgen Balslev med senere bygninger og vedligeholdelse af Ulla Graversen. I 2013 blev den imidlertid fjernet, da forpladsen skulle bruges til udstillingen Byens natur. Desuden havde modellerne stået ude om vinteren de sidste år, hvilket havde slidt på dem. En del af dem blev efterfølgende benyttet til udstillingen Drømmen om en by, men i forbindelse med flytningen er de nu blevet opmagasineret. Det er uvist, om de vil komme i brug igen, når museet genåbner i Stormgade.[2]

Museumsledere[redigér | redigér wikikode]

Denne liste er ufuldstændig; hjælp gerne med at udfylde den.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Åbningstider, Københavns Museum. Besøgt 22. april 2017.
  2. ^ Hvor er modelbyen?, Københavns Museum.
DanskStub
Denne artikel om et dansk bygningsværk og/eller en dansk seværdighed er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Bygning eller seværdighed

Koordinater: 55°40′20″N 12°33′12″Ø / 55.67222°N 12.55333°Ø / 55.67222; 12.55333