Kajkage

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Kajkager
Australske frøkager

En kajkage er en konditorkage. Navnets oprindelse kan spores tilbage til begyndelsen af 1980'erne, til den Vestjyske by Holstebro. En skoleelev ved navn Morten Pedersen, købte en dag en Frøkage, der lå i vinduet hos bageren ved Nørrelandskirken. Han bad om "En Kajkage", da han syntes, den mindede om den ene del af det populære dukkepar fra DR's Børnetime Kaj og Andrea. Bageren tog navnet til sig og det har sidenhen spredt sig til hele landet. Selve kagen blev dog udviklet endnu tidligere og var oprindeligt en trøffelkugle omviklet grønt marcipan. Som øjne havde den to gule sukkerkugler. Munden var en ridse i marcipanen hvorfra der stak en lyserød marcipanskive (se afsnittet om "Bestanddele og opbygning"). En lignende kage med grønt marcipanovertræk er bedre kendt som den svenske prinsessekage (sv)

Bestanddele og opbygning[redigér | rediger kildetekst]

Kagen er omtrent på størrelse med en lille tennisbold, men dette afhænger selvfølgelig af bageren selv. Den er udformet som et rundt frøhoved - typisk af grøn marcipan - med et snit, der markerer en åben mund.

Oprindeligt bestod kagen af en trøffelmidte, ligesom i dag, omsluttet af et lag grønt marcipan.

I nyere tid er flere bagerier gået over til at anvende lyserødt cremefyld på en makronlignende bund. Der er påsat øjne, og munden er et snit i marcipanen. Oprindeligt stak en lyserød marcipantunge ud, men i dag kan det lyserøde cremefyld ses gennem snittet, så snittet ligner frøens mund.

Anvendelse[redigér | rediger kildetekst]

Kajkagen produceres som et konsumprodukt, men vittige sjæle har indført pseudo-idrætsdisciplinen Kajkagekast, i hvilken der har været afholdt mesterskaber i ind- og udland.

Kildehenvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]