Karasjok

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Koordinater: 69°28′31″N 25°30′23″E / 69.47528°N 25.50639°Ø / 69.47528; 25.50639

Karasjok
Våben Kort
Karasjoks kommunevåben Karasjoks beliggenhed
Fakta om Karasjok
Kommunenummer: 2021
Fylke: Finnmark
Kommunesæde: Karasjok
Areal: 5.463 km²
Indbyggere: 2.873 (2007)
Politik
Borgmester: Anne Toril Eriksen Balto
Sprog: Bokmål
Websted: www.Karasjok.kommune.no
Befolkningsudvikling 1951-2010Kilde: SSB
Befolkningsutvikling kommune 2021.svg
Commons-logo.svg Karasjok på Commons

Karasjok kommune Lyd hør udtale +  ? (nordsamisk: Kárášjoga gielda, finsk Kaarasjoki ) er Norges næststørste kommune i udstrækning med et areal på 5.464 km². Vigtige erhverv er bl.a. rendrift og landbrug med dertil hørende jagt og fiskeri, men i dag er det serviceerhverv, der beskæftiger flest i kommunen.

Omkring 80 % af kommunens indbyggere er samisktalende, og samisk og norsk er ligestillede som forvaltningssprog, da kommunen ligger i forvaltningsområdet for samisk sprog.

Elven Kárášjohka som løber gennem Karasjok

Kárášjohka/Karasjok har fået navn efter elven, som løber gennem kommunen, Kárášjohka. Navnet johka er samisk og betyder elv. Navnet karas kommer formentlig fra samisk eller fra finsk (kara), som betyder bugtende – den bugtende elv. Bygden voksede frem fra den gamle vinterlejr Ávjuvárri, som lå ca. 40 km. fra det som i dag er Karasjok sentrum.

Foruden smukke og spændende omgivelser er Karasjok i dag et kulturelt og socialt hovedsæde for samer i Norge. Vigtige samiske institutioner er placeret her, f.eks Sámediggi/Sametinget, NRK Sámi Radio, det nationale museum De Samiske Samlinger, Samisk speciallægecenter, Samisk kunstnercenter, Indre-Finnmark provsti, Samisk specialbibliotek, Indre-Finnmark retshjælpskontor og Børne- og Ungdomspsykiatrisk poliklinik. (kilde: Karasjok kommune)

Et slagteri som blev åbnet i juni 2003 for rensdyr, køer, får og grise er det eneste slagteri i verden, som slagter disse fire dyrearter under det samme tag.

Kendte karasjokinger[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]