Karlowitztraktaten

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Forhandlinger om Karlowitztraktaten
Kapela mira (dansk: Fredskapellet), hvor forhandlingerne foregik

Karlowitztraktaten blev undertegnet den 26. januar 1699 i Sremski Karlovci (en by i det nuværende Serbien) som afslutning på Den store tyrkiske krig 1683-1697, hvor den osmanniske side var blevet besejret i slaget ved Zenta. Traktaten markerer afslutningen på den osmanniske kontrol over store dele af Centraleuropa og begyndelsen på ​​det Osmanniske Riges stagnationsfase. Med traktaten etablerede det Habsburgske monarki sig som den dominerende magt i Central- og Sydøsteuropa.

Efter en to-måneders forhandlinger mellem det Osmanniske Rige og Den hellige liga, en koalition af Det Tysk-romerske Rige, Den polsk-litauiske realunion, Republikken Venedig og Zar-rusland[1], blev en traktat undertegnet den 26. januar 1699. Det Habsburgske monarki fik kontrol over de osmanniske provinser Egir og Varad samt meget af Budin-provinsen, de nordlige del af Temeşvar-provinsen og dele af Bosnien-provinsen.

Fyrstendømmet Transsylvanien forblev nominelt uafhængigt, men blev udlagt direkte styre af østrigske guvernører.

Venedig sikrede de meste af Dalmatien og Morea (Peloponneshalvøen i det sydlige Grækenland). Polen-Litauen fik igen kontrollen over Podolien, mens Osmannerne bevarede kontrollen over Beograd.

Der var ikke enighed om Den hellige grav, selv om det blev diskuteret i Karlowitz.[2]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Robert Bideleux, Ian Jeffries, s. 86. (engelsk)
  2. ^ Geschichte der europäischen Staaten, Geschichte des östreichischen Kaiserstaates, János Nepomuk Jozsef Mailáth (gróf), Band 4, Seite 262, F. Perthes, Hamburg 1848. (tysk)

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]