Karlslunde

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Karlslunde
Storkøbenhavn
Overblik
Bydel: Karlslunde
Postnr.: 2690 Karlslunde
Kommune: Greve Kommune
Indbyggertal kommune: 50.558[1] (2020)
Sogn(e): Karlslunde Sogn, Karlslunde Strandsogn
Strandkirke
Strandkirke
Oversigtskort
Karlslunde ligger i Sjælland
Karlslunde
Karlslunde
Karlslundes beliggenhed

Karlslunde er en sydvestlig bydel i Storkøbenhavn beliggende på Østsjælland ca. 4 km. sydvest for Greve Strand og 5 km. nordøst for Solrød Strand, umiddelbart ud til Køge Bugt. Bydelen ligger i Greve Kommune der har 50.558 indbyggere (2020)[1].

Karlslunde Station betjenes af S-togslinje E og A. Køge Bugt Motorvejen går desuden gennem området.

Byen rummer bl.a. Karlslunde Kirke og Karlslunde Strandkirke, to folkeskoler og flere butikker.

Mindesten[redigér | redigér wikikode]

Mindesten for sejr over venderne (1925)[redigér | redigér wikikode]

I 1153 stod et stort og mindeværdigt slag om Karlslunde og Mosede: En stille, stjerneklar nat i sensommeren 1153 angreb en skare vendiske krigere, fodfolk og ryttere, Roskilde. Et par dage før var de landet med en flåde ved Mosede. De håbede på at overraske og udplyndre domkirkebyen. Efter det første anslag mod venderne ved Roskilde, tog kongen jagten op sydover landet. Da de første vendiske ryttere var nået til Karlslunde byport, blev de mødt af nogle danske krigere, anført af Radulf. Han pressede venderne ind i nogle kornmarker, hvor deres små heste (røvet fra sjællandske bønder) havde svært ved at komme frem, i modsætning til danskernes kraftigere krigsheste. Nogle af venderne, især fodfolket blev hugget ned. Og efter en kort kamp flygtede resten på deres rappe heste i panik mod Køge Bugt, hvor de i skræk styrtede med hestene ud over kanten af Mosede Klint. Nogle blev knust mod strandens sten, andre svømmede ud til deres skibe og undslap.

Kommunegrænserne[redigér | redigér wikikode]

Frem til 1970 udgjorde Karlslunde sammen med nabobyen Karlstrup Karlslunde–Karlstrup Kommune. Siden har Karlslunde hørt til Greve Kommune.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ a b Danmarks Statistik: Statistikbanken Tabel BY1: Folketal 1. januar efter byområde, alder og køn