Linje E

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
E
S-train service E.svg
GentofteStation-1.jpg
Linje E på Gentofte Station
Overblik
Type S-togs-linje
System S-tog
Lokalitet Storkøbenhavn
Endestationer Holte
Køge
Antal stationer 27
Drift
Åbnet 26. maj 1968
Ejer(e) Banedanmark
Operatør(er) DSB
Karakter Pendlertog
Rullende materiel Litra SA og SE
Teknisk
Strækningslængde 57,9 km
Antal spor 2
Sporvidde 1.435 mm
Elektrificering Ja
Strækningshastighed 120 km/t

Linje E er en s-togs-linje, som kører mellem Holte Station og Køge Station via København H. Linjen kører kun i dagtimerne mandag-fredag med 10 minutters drift. Der køres uden stop mellem Ny Ellebjerg og Ishøj. Om aftenen og i weekenden erstattes den af linje A med stop ved alle stationer.

Linjen oprettedes 26. maj 1968.[1] Fra starten blev den suppleret af linje Ex i myldretiden,[1] der dog blev indlemmet i linje Cx allerede i 1972.[2] I 1983 oprettedes en ny linje Ex, der kørte frem til 2007.

Linje E var oprindeligt farvet brun på linjekortet, men blev i 1979 ændret til den nuværende lilla farve.

Stationer på linje E[redigér | redigér wikikode]

Linje E har følgende stationer på linjen, taget i rækkefølgen fra Holte Station til Køge Station. Der køres uden stop Ny Ellebjerg - Ishøj.

 1. Holte Station
 2. Virum Station
 3. Sorgenfri Station
 4. Lyngby Station
 5. Jægersborg Station
 6. Gentofte Station
 7. Bernstorffsvej Station
 8. Hellerup Station
 9. Svanemøllen Station
 10. Nordhavn Station
 11. Østerport Station
 12. Nørreport Station
 13. Vesterport Station
 14. København H
 15. Dybbølsbro Station
 16. Sydhavn Station
 17. Sjælør Station
 18. Ny Ellebjerg Station
 19. Ishøj Station
 20. Hundige Station
 21. Greve Station
 22. Karlslunde Station
 23. Solrød Strand Station
 24. Jersie Station
 25. Køge Nord Station
 26. Ølby Station
 27. Køge Station

Historie[redigér | redigér wikikode]

2. generations S-tog på linje E på Birkerød Station i 1975.
3. generations S-tog ved indvielsen af S-banen til Solrød Strand i 1979.

Linje E blev oprettet 26. maj 1968 mellem København H og Hillerød, da Nordbanen blev elektrificeret mellem Holte og Hillerød. Linjen afløste de persontog, der hidtil havde kørt mellem København H og Hillerød og kørte ligesom dem uden stop mellem Østerport og Holte men stoppede dog modsat persontogene også på Vesterport ligesom de øvrige S-tog.[1] Linjen erstattede også et antal lokaltog mellem Holte og Hillerød. Til gengæld forsvandt de direkte forbindelser fra København til Hundested, Tisvildeleje og Gilleleje i weekenderne.

Fra starten skilte den nye linje sig noget ud fra de øvrige S-banelinjer. Der havde været en vis kritik af, at S-togene ville bringe flere tilflyttere til Nordsjælland, og for at imødegå de sædvanlige associationer med S-tog besluttede man derfor ikke at kalde dem sådan nord for Holte men talte om en elektrificeret strækning. De traditionelle neonskilte med vingehjul ved stationerne blev deruden udført uden det karakteristiske S i midten, men ellers var forskellen illusorisk. Mere betydning havde det til gengæld, at der ligesom i persontogene var en vogn med 1. klasse i hvert tog, hvor S-togene ellers udelukkende havde 2. klasse. Det viste sig imidlertid hurtigt, at der kun var få passagerer på den fine klasse udenfor myldretiden. Desuden var det et problem, at vognene kun kunne bruges i trafikken til Hillerød, og at linjen derfor ikke kunne forlænges til Vestegnen, hvor der ellers netop var brug for ekstra kapacitet.

1. oktober 1972 løste man problemerne ved en reform af linjenettet. 1. klasse blev afskaffet, Nordbanen blev normal S-bane, og linje E blev forlænget ad den nuværende Høje Taastrup-banen til Taastrup mandag-lørdag til supplering af linje B.[2] Året efter indtraf en energikrise imidlertid, og linje E var blandt dem, der måtte holde for. Nu kørtes der kun til Taastrup mandag-fredag og kun i dagtimerne, mens der om aftenen og i weekenderne endtes på København H.

En ny reform af linjenettet fulgte i 1979, da Køge Bugt-banen blev forlænget fra Hundige til Solrød Strand. Man begyndte nu at tale om regionale S-togslinjer som betegnelse for de linjer, der kørte længst ud. Linje E blev den første og i praksis også eneste rene sådanne regionale linje, da den omlagdes netop til Solrød Strand. Der kørtes uden stop mellem Hundige og København H og som hidtil mellem Østerport og Holte. Det var dog kun i dagtimerne mandag-fredag, at passagererne langs Køge Bugt fik glæde af linjen, for i den øvrige driftstid endtes stadig på København H, mens linje A så til gengæld forlængedes til Solrød Strand. I 1983 forlængedes banen til Køge, hvortil linje E så kom til at køre i hele driftstiden, mens linje A afkortedes til Hundige. Ved samme lejlighed fik linje E desuden stop på Sjælør.

Nok en reform af linjenettet fulgte i 1989, hvor den primære linje til Hillerød blev linje A. Linje E blev til gengæld afkortet til Hellerup, idet linjen dog fremdeles fortsatte til Hillerød i myldretiden. Ved samme lejlighed fik linjen også stop på Ishøj, Nordhavn og Svanemøllen, mens et yderligere stop kom til i 1991, da Lyngby også blev betjent af linje E. Fra 1993 kørtes til Hillerød i dagtimerne mandag-lørdag, mens Hellerup stadig var endestation resten af driftstiden. Det ændredes dog i 2005, så der fortsattes til Lyngby udenfor dagtimerne på hverdage. På Køge Bugt-banen kom der ekstra stop til på Friheden i 2005 og på den nye station Ny Ellebjerg i 2007.

Senere i 2007 fandt en ny reform af linjenettet sted, der bl.a. medførte at linje E nu fik 10 minutters drift i dagtimerne mod som hidtil 20 minutters drift i hele driftstiden. Samtidig kørtes nu hele vejen fra Køge til Hillerød i hele driftstiden og uden stop mellem Ishøj og Ny Ellebjerg, Hellerup og Lyngby og Lyngby og Holte. I 2011 kom der atter stop på Friheden. En større ændring kom til i 2012, hvorefter linje E ikke længere kører i weekenderne. I stedet forlængedes linje A til Køge og linje B til Hillerød.

Ændringer på Nordbanen[redigér | redigér wikikode]

4. generations S-tog litra SA på Østerbro i 2016.

Ved køreplansskiftet 15. december 2014 blev linjen på ny ændret. Baggrunden var indførelsen af et nyt signalsystem, der i første omgang etableres på Nordbanen mellem Jægersborg og Hillerød, og i den forbindelse ønskede man at samle de tog, der er forberedt på det nye system på en strækning. For linje E's vedkommende betød det, at den forkortedes til Holte og fik stop ved alle stationer på Nordbanen, idet den som hidtil kørte uden stop Ishøj - Friheden og Friheden - Ny Ellebjerg. Kørslen til Hillerød blev overtaget af linje A, der desuden stoppede ved alle stationer på Nordbanen i weekenderne.[3]

30. januar 2017 vendte man i store træk tilbage til forholdene indtil 2014. Linje E blev atter forlænget til Hillerød med kørsel uden stop mellem Hellerup og Jægersborg og Lyngby og Holte. Til gengæld kører linjen derefter kun i dagtimerne mandag-fredag. Om aftenen og i weekenden erstattes den af linje A til Køge, mens linje B, der har overtaget kørslen til Holte, tilsvarende fortsætter til Hillerød i de nævnte tidsrum. Begge linjer stopper ved alle stationer.[4][5] Ved køreplansskiftet 10. december 2018 blev der på ny byttet rundt på linje A, B og E ligesom i 2014. Resultatet var at linje E igen fik endestation i Holte og kom til at stoppe ved alle stationer på Nordbanen. På Køge Bugt-banen bortfaldt stoppet i Friheden, så linjen kom til at køre uden stop mellem Ishøj og Ny Ellebjerg.[6][7] Til gengæld fik den stop på den nye Køge Nord Station, da denne åbnede for driften 1. juni 2019.[8]

Fra 24. juni til 14. oktober 2019 var trafikken gennem Lyngby ændret i dagtimerne. Det skyldtes anlæggelsen af Ring 3 Letbane, der vil krydse under Nordbanen i Lyngby. Mens arbejdet stod på, var der færre spor til rådighed, og passagerne måtte derfor skifte tog i Lyngby. Mandag-fredag i perioden kørte linje A mellem Hundige og Klampenborg og mellem Lyngby og Hillerød, mens linje E kørte mellem Køge og Lyngby. Lørdag-søndag kørte linje A mellem Køge og Lyngby og mellem Lyngby og Hillerød.[9][10]

Kronologisk oversigt[redigér | redigér wikikode]

Oprindeligt kørte linje E i hele driftsdøgnet fra morgen til midnat hele ugen. Siden 2012 køres kun mandag-fredag og siden 30. januar 2017 kun i dagtimerne.

Dato Linjeføring Bemærkninger
26-05-1968[1] København H - Hillerød Uden stop Østerport-Holte.
01-10-1972[2] (Taastrup -) København H - Hillerød Taastrup-København H kun mandag-lørdag. Uden stop Valby-København H og Østerport-Holte.
1973 (Taastrup -) København H - Hillerød Taastrup-København H kun i dagtimerne mandag-fredag. Uden stop Valby-København H og Østerport-Holte.
1979 (Solrød Strand -) København H - Hillerød Solrød Strand-København H kun i dagtimerne mandag-fredag. Uden stop Hundige København H og Østerport-Holte.
1983 Køge - København H - Hillerød Uden stop Hundige-Sjælør-København H og Østerport-Holte.
1989 Køge - København H - Hellerup (- Hillerød) Hellerup-Hillerød kun i myldretiderne. Uden stop Ishøj-Sjælør-København H og Hellerup-Holte.
1991 Køge - København H - Hellerup (- Hillerød) Hellerup-Hillerød kun i myldretiderne. Uden stop Ishøj-Sjælør-København H og Hellerup-Lyngby-Holte.
1993 Køge - København H - Hellerup (- Hillerød) Hellerup-Hillerød kun i dagtimerne mandag-lørdag. Uden stop Ishøj-Sjælør-København H og Hellerup-Lyngby-Holte.
2002 Køge - København H - Hellerup (- Hillerød) Hellerup-Hillerød kun i dagtimerne mandag-lørdag. Uden stop Ishøj-Friheden-Sjælør-København H og Hellerup-Lyngby-Holte.
2005 Køge - København H - Lyngby (- Hillerød) Lyngby-Hillerød kun i dagtimerne mandag-lørdag. Uden stop Ishøj-Friheden-Sjælør-København H og Hellerup-Lyngby-Holte.
2007 Køge - København H - Lyngby (- Hillerød) Lyngby-Hillerød kun i dagtimerne mandag-lørdag. Uden stop Ishøj-Friheden-Ny Ellebjerg, Sjælør-København H og Hellerup-Lyngby-Holte.
Sep. 2007 Køge - København H - Hillerød Uden stop Ishøj-Ny Ellebjerg og Hellerup-Lyngby-Holte.
Dec. 2011 Køge - København H - Hillerød Uden stop Ishøj-Friheden-Ny Ellebjerg og Hellerup-Lyngby-Holte.
15-12-2014[3] Køge - København H - Holte Uden stop Ishøj-Friheden-Ny Ellebjerg.
30-01-2017[4][5] Køge - København H - Hillerød Uden stop Ishøj-Friheden-Ny Ellebjerg, Hellerup-Jægersborg og Lyngby-Holte.
10-12-2018[6][7] Køge - København H - Holte Uden stop Ishøj-Ny Ellebjerg.
24-06-2019 - 14-10-2019[9][10] Køge - København H - Lyngby Uden stop Ishøj-Ny Ellebjerg. Skift til linje A på Lyngby St.

Linje Ex (1968-1972)[redigér | redigér wikikode]

Den første linje Ex blev oprettet 26. maj 1968 sammen med linje E og kørte ligesom denne mellem København H og Hillerød. Der kørtes kun i myldretiden og uden stop mellem Østerport og Birkerød. I modsætning til linje E, der som nævnt ovenfor havde vogne med 1. klasse, var der kun 2. klasse på linje Ex.[1]

Fra starten havde den nye linje samme minuttal mellem København H og Østerport, som den i 1967 oprettede linje Cx mellem Ballerup og Hellerup. Det medførte at nogle tog fra Ballerup fortsatte til Hillerød og omvendt, idet togene skiltedes som linje Ex i begge retninger. På turen til og fra Ballerup kørtes der ligesom de øvrige tog på linje Cx uden stop mellem Herlev og København H, men hvor de andre tog kørte uden stop mellem Østerport og Hellerup og med endestation på Hellerup, så kørte togene på linje Ex som nævnt til Hillerød og uden stop mellem Østerport og Birkerød.[1]

Ved en reform af linjenettet i 1972 tog man konsekvensen af sammenfaldet mellem de to linjer og sammenlagde dem til en linje Cx, der kom til at køre mellem Herlev og Hillerød. Samtidig ændredes standsningsmønstret, så der kørtes uden stop mellem Jyllingevej og København H og mellem Østerport og Holte.[2]

Dato Linjeføring Bemærkninger
26. maj 1968[1] København H - Hillerød Uden stop Østerport-Birkerød.
01-10-1972 Nedlagt og erstattet af linje Cx.[2]

Linje Ex (1983-2007)[redigér | redigér wikikode]

Linje Ex er nedlagt, men S-togenes rullefilm kan stadig vise den.

I 1983 blev Køge Bugt-banen forlænget fra Solrød Strand til Køge, og i den forbindelse oprettedes en ny linje Ex til supplering af linje E, der netop var blevet forlænget til Køge. Den nye linje kørte mellem Køge og København H og kørte uden stop mellem Hundige og Sjælør og mellem Sjælør og København H. Om morgenen kørtes kun mod København H og om eftermiddagen kun mod Køge. Endestationen på København H valgtes for at den centrale strækning Boulevardbanen ikke skulle blive fyldt med linjer til bristepunktet. Det blev den dog alligevel i 1986, da linje Ex forlængedes til Hellerup. Samtidig fik den også stop i Ishøj.

Den nye linje Ex forblev på Køge Bugt-banen i hele sin levetid, men ellers var den præget af ændringer med få års mellemrum. I 1989 ændredes standsningsmønstret, så der kørtes uden stop mellem Ishøj og Friheden og Friheden og Sjælør. I 1995 skete der større ændringer, da linjen afkortedes til Solrød Strand, mens der nu kørtes uden stop Ishøj - Friheden - Sydhavn - København H og Østerport - Hellerup. Året efter forsvandt kørslen om eftermiddagen, da myldretiden der efterhånden var blevet så spredt, at det ikke længere gav mening med ekstra tog. Om morgenen blev det til gengæld nemmere at huske standsningsmønstret, da det blev ændret til, at der kun kørtes uden stop Friheden - København H. I den modsatte ende afkortedes linjen fra Hellerup til København H i 2000 men vendte dog tilbage til Hellerup allerede året efter.

2002 bragte nye ændringer med sig, da linjen atter kom til at udgå fra Køge og med kørsel uden stop mellem Ishøj og København H. I modsat retning dukkede linjen nu også op igen men nu om morgenen, idet togene fra Køge efter ankomst til Hellerup returnerede til København H. I 2006 skete der på ny ændringer, da linjen dels afkortedes til Østerport og dels fik et ekstra stop på Sjælør. Et yderligere stop kom til i 2007 på den nye station Ny Ellebjerg, men det blev til gengæld også den sidste ændring i linjens levetid. Senere samme år fandt en reform af linjenettet sted, og i den forbindelse nedlagdes linje Ex. I stedet fik linje E så 10 minutters drift i dagtimerne.

Dato Linjeføring Bemærkninger
1983 Køge - København H Uden stop Hundige-Sjælør-København H.
1986 Køge - København H - Hellerup Uden stop Ishøj-Sjælør-København H.
1989 Køge - København H - Hellerup Uden stop Ishøj-Friheden-Sjælør.
1995 Solrød Strand - København H - Hellerup Uden stop Ishøj-Friheden-Sydhavn-København H og Østerport-Holte.
1998 Solrød Strand - København H - Hellerup Uden stop Friheden-København H.
2000 Solrød Strand - København H Uden stop Friheden-København H.
2001 Solrød Strand - København H - Hellerup Uden stop Friheden-København H.
2002 Køge - København H - Hellerup Uden stop Ishøj-København H.
2006 Køge - København H - Østerport Uden stop Ishøj-Sjælør-København H.
2007 Køge - København H - Østerport Uden stop Ishøj-Ny Ellebjerg og Sjælør-København H.
Sep. 2007 Nedlagt og erstattet af udvidet kørsel på linje E.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

 • Københavns S-bane 1934 - 1984 af John Poulsen. Bane bøger, 1984. ISBN 87-88632-01-6
 • S-banen 1934-2009 af Morten Flindt Larsen og John Poulsen. Bane bøger, 2009. ISBN 978-87-91434-20-4
 • Køreplaner fra DSB.

Noter[redigér | redigér wikikode]

 1. ^ a b c d e f g Elektriske forstadsbaner 3. del af Kaj Hansen. BYtrafik 5/1970, s. 99-102.
 2. ^ a b c d e S-bane til Køge Bugt, BYtrafik 5/1972, s. 106-111.
 3. ^ a b S-togene får ny køreplan 15. december fra Internet Archives Wayback Machine (arkiveret 5. december 2014)
 4. ^ a b S-togskøreplan gyldig fra 30. januar 2017 fra Internet Archives Wayback Machine (arkiveret 15. februar 2017)
 5. ^ a b Boganmeldelse: S-togskøreplanen fra 30. januar 2017 af Thomas de Laine. Myldretid.dk, 29. november 2016.
 6. ^ a b Se, om der kommer ændringer på din rejse med den nye køreplan, dsb.dk fra Internet Archives Wayback Machine (arkiveret 3. december 2018)
 7. ^ a b Ændrede S-togslinjer og farvel til publikumskøreplanen af Thomas de Laine. Myldretid.dk, 4. december 2018.
 8. ^ Ændret køreplan for enkelte S-togslinjer, dsb.dk fra Internet Archives Wayback Machine (arkiveret 3. juni 2019)
 9. ^ a b Togskifte på Lyngby, dsb.dk fra Internet Archives Wayback Machine (arkiveret 1. juli 2019)
 10. ^ a b Linjeændringer i perioden 14.4-11.8.2010 af Jesper Kiby, Thomas de Laine m.fl. Busfronten 293/2019, s. 15.