Katarzyna Kobro

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Katarzyna Kobro
Katarzyna Kobro.jpg
Katarzyna Kobro
Personlig information
Født 26. januar 1898
Moskva Rusland
Død 21. februar 1951 (53 år)
Lódz Polen
Gravsted Doły kirkegård Rediger på Wikidata
Nationalitet Polen polsk, Rusland russisk
Ægtefælle Władysław Strzemiński Rediger på Wikidata
Barn Nika Strzemińska Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Felt Billedhugger
Uddannelses­sted Moskvas kunstakademi for maleri, skulptur og arkitektur Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Kunstmaler, billedhugger, kunstteoretiker Rediger på Wikidata
Fagområde Skulpturkunst, kunstteori Rediger på Wikidata
Periode Mellemkrigstiden
Genre Abstrakt kunst Rediger på Wikidata
Bevægelse Abstrakt kunst Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Katarzyna Kobro (født 26. januar 1898 i Moskva, død 21. februar 1951 i Lódz), var en polsk/russisk konstruktivistisk kunstner, der bedst er kendt for sine geometriske og farverige skulpturer. Hun var en af de mest betydningsfulde billedhuggere i mellemkrigstiden.

Biografi[redigér | rediger kildetekst]

Kobro blev født i Moskva, men voksede op i Riga, hvortil hendes familie flyttede i 1900.

I 1917 påbegynder hun sine studier på Skolen for Maleri, Skulptur og Arkitektur i Moskva. I 1919 flytter hun til Smolensk, hvor hun underviser i billedhugning på den keramiske skole i byen. Derudover laver hun politiske plakater og er regissør på et teater. Den 12. maj bliver hun gift med den polske kunstner Wladyslaw Strzeminski. I 1922 forlader parret Sovjetunionen for, at rejse til Polen. Da Kobro imidlertid er sovejtisk statsborger, bliver de nødt til at krydse grænsen illegalt, hvor de bliver arresteret og interneret i flere uger. Efter et kort ophold i Vilnius rejser hun videre til Riga, for at udrede sagen omkring hendes statsborgerskab. I denne periode studerer hun i to år til tandlæge. I 1924 bosætter hun sig sammen sin mand i Szczekociny lidt nord for Krakow. Parret flytter til Lódz i 1931 og i 1932 begynder hun at undervise i maleri på Skolen for billedkunst i Lódz. I 1936 føder hun datteren Jakobina (Nika). Da Tyskland invaderer Polen i 1939 beslutter parret sig straks til, at flygte til Vileyka i Hviderusland. Da parret er uønskede i Hviderusland flytter de tilbage til Lódz, kun for at opdage at andre er flyttet ind i deres lejlighed. Da besættelsen af Lódz slutter i 1945 flytter parret tilbage til deres gamle lejlighed. I tiden efter krigen lever hun af at sy og sælge legetøj. Og hun leder restaureringen af sine skulpturer på Sztuki museet, der er blevet kraftigt skadet i løbet af krigen.

Katarzyna Kobro dør den 21. februar 1951 i Lodz.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  • Michael Juul Holm, Kirsten Degel, Mette Marcus, Jeanne Rank:, red. (2012). Women of the Avant-garde 1920-1940 (engelsk). Louisiana Museum of Modern Art. ISBN 9788792877000.{{cite book}}: CS1-vedligeholdelse: Ekstra punktum (link) CS1-vedligeholdelse: Flere navne: editors list (link) Værk brugt ved udarbejdelse af artiklen

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]