Louisiana (kunstmuseum)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Louisiana Museum of Modern Art
Louisiana, Danmark 3.jpg
Hovedindgangen til museet
Etableret 1958
Adresse Gl. Strandvej 13, 3050 Humlebæk
Type Kunst, arkitektur
Direktør Poul Erik Tøjner
Hjemmeside http://www.louisiana.dk

Louisiana Museum of Modern Art er et førende dansk museum for moderne kunst, der er beliggende i Humlebæk i Nordsjælland. Musset blev indviet 14. august 1958 og er med sine 592.000 årlige besøgende (2012)[1] et af Danmarks mest besøgte museer og blandt de ti mest besøge turistattraktioner. Louisiana er ikke kun en samling af nutidskunst, men også et samspil mellem kunst, arkitektur og landskab.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Museet er grundlagt af Knud W. Jensen, der erhvervede villaen med det formål at etablere et museum for moderne kunst. Han var museets direktør til sin død i 2000. Fra starten var det Knud W. Jensens vision at skabe et museum med sjæl, hvor kunsten kunne komme publikum i møde – ikke højstemt, men som noget, der taler direkte til beskueren. Og han understregede det vigtige i behovet for "supplerende indhold", som kunne medvirke til at levendegøre og berige miljøet.

Louisiana fik sit navn af hofjægermester Alexander Brun. Han opførte den villa (1855), som stadig udgør hovedindgangen i det nu af flere gange udvidede museum, og villaens navn er nok inspireret af de i alt tre kvinder han nåede at gifte sig med – alle tre hed Louise. Knud W. Jensen valgte at "overtage" navnet fra det landsted, han efterfølgende omdannede til museum.

Louisiana Samling[redigér | redigér wikikode]

Museets samling var oprindeligt overvejende dansk modernisme, men er siden blevet udvidet til moderne internationale kunst som Jean Arp, Max Ernst, Alberto Giacometti og Pablo Picasso. Samlingen tæller over 3.500 værker og har både internationalt perspektiv og format. Den tager afsæt i tiden fra 1945 og frem til i dag og indeholder stort set alle genrer – med hovedvægt på maleri og skulptur. Her findes hovedværker af Pablo Picasso, Alberto Giacometti, Jean Dubuffet, Yves Klein, Andy Warhol, Robert Rauschenberg, Henry Moore, Asger Jorn,George Baselitz, Sigmar Polke, Anselm Kiefer og Per Kirkeby. Der er årligt mellem fire og seks større udstillinger af moderne og nutidig kunst. Der er endvidere, film, koncerter, børnehus, café og museums-butik med kunstbøger, grafik, plakater og design. Som privat statsanerkendt museum er Louisiana underlagt museumsloven. Museet modtager ca. 1/3 driftsstøtte fra Kulturministeriet og Kulturstyrelsen. Resten af indtægterne kommer fra entréer og sponsorer. Som privat museum modtager Louisiana ingen offentlig støtte til erhvervelse af kunstværker til samlingen.

Ledelse[redigér | redigér wikikode]

Arkitektur[redigér | redigér wikikode]

Fra museet og dets have er der udsigt til Øresund

Louisiana betragtes som et hovedværk i dansk modernistisk arkitektur. Stilen er rundet af de sene 1950'eres diskrete modernisme og museet fremtræder som et horisontalt og lavmælt bygningskompleks, der føjer sig intimt og yndefuldt ind i landskabet. Det er netop det uhøjtidelige ved Louisianas arkitektur, der først springer i øjnene ved et besøg. Da museets grundlægger Knud W. Jensen i midten af 1950'erne bad arkitekterne Jørgen Bo og Wilhlem Wohlert om at opføre et museum med udgangspunkt i den gamle herskabsvilla, var det netop deres grundidé at sammentænke arkitekturen med naturen.

Louisiana Literature[redigér | redigér wikikode]

Hvert år i august danner museet rammen om en international litteraturfestival med navnet Louisiana Literature. Der deltager hvert år omkring 40 forfattere i programmet.

Kilder og eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 55° 58′ 10″ N, 12° 32′ 35″ Ø