Louisiana (kunstmuseum)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Louisiana (flertydig).
Louisiana – Museum of Modern Art
Louisiana (outside).jpg
Louisiana
Etableret 1958
Adresse Gl. Strandvej 13, 3050 Humlebæk
Type Kunst
Direktør Poul Erik Tøjner
Hjemmeside Louisiana.dk

Louisiana – Museum of Modern Art er et førende dansk museum for moderne kunst, der er beliggende i Humlebæk i Nordsjælland. Musset blev indviet 14. august 1958 og er med sine 592.000 årlige besøgende (2012)[1] et af Danmarks mest besøgte museer og blandt de ti mest besøge turistattraktioner. Louisiana er ikke kun en samling af nutidskunst, men også et samspil mellem kunst, arkitektur og landskab.

Louisiana fik sit navn af hofjægermester Alexander Brun. Han opførte den villa (1855), som stadig udgør hovedindgangen i det nu af flere gange udvidede museum, og villaens navn er nok inspireret af de i alt tre kvinder han nåede at gifte sig med – alle tre hed Louise.

Museet er grundlagt af Knud W. Jensen, der erhvervede villaen med det formål at etablere et museum for moderne kunst. Han var museets direktør til sin død i 2000. Museets samling var oprindeligt overvejende dansk modernisme, men er siden blevet udvidet til moderne internationale kunst som Jean Arp, Max Ernst, Alberto Giacometti, Per Kirkeby, Pablo Picasso og Andy Warhol. Der er årligt mellem fire og seks større udstillinger af moderne og nutidig kunst. Der er endvidere, film, koncerter, børnehus, café og museums-butik med kunstbøger, grafik, plakater og design.

Som privat statsanerkendt museum er Louisiana underlagt museumsloven. Museet modtager ca. 1/3 driftsstøtte fra Kulturministeriet og Kulturstyrelsen. Resten af indtægterne kommer fra entréer og sponsorer. Som privat museum modtager Louisiana ingen offentlig støtte til erhvervelse af kunstværker til samlingen.

Museets direktør siden 2000 er Poul Erik Tøjner.

Louisiana Literature[redigér | redigér wikikode]

Hvert år i august danner museet rammen om en international litteraturfestival med navnet Louisiana Literature. Der deltager hvert år omkring 40 forfattere i programmet.

Kilder og eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:

Koordinater: 55° 58′ 10″ N, 12° 32′ 35″ Ø

Awatcornertower01.JPG Denne artikel om en bygning eller et bygningsværk kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede.
Du kan hjælpe ved at afsøge Wikimedia Commons for et passende billede eller lægge et op på Wikimedia Commons med en af de tilladte licenser og indsætte det i artiklen.
Dansk Stub
Denne artikel om et dansk bygningsværk og/eller en dansk seværdighed er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Bygning eller seværdighed