Louisiana (kunstmuseum)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Louisiana. (Se også artikler, som begynder med Louisiana)
Louisiana Museum of Modern Art
Louisiana, Danmark 3.jpg
Hovedindgangen til museet
Generelle informationer
Type Kunst, arkitektur
Beliggenhed Gl. Strandvej 13, 3050 Humlebæk
Grundlagt 1958; 61 år siden (1958)
Grundlægger Knud W. JensenRediger på Wikidata
Arkitekt Jørgen Bo, Vilhelm WohlertRediger på Wikidata
Direktør Poul Erik Tøjner
Besøgende 589.000[1] (2013)
Eksterne henvisninger
www.louisiana.dk
CVR-nummer 34552576Rediger på Wikidata
Oversigtskort
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Louisiana Museum of Modern Art, tidligere Museum for moderne kunst er et dansk museum for moderne kunst, der er beliggende i Humlebæk i Fredensborg Kommune (før 1. januar 2007 Fredensborg-Humlebæk Kommune) i Nordsjælland. Museet blev indviet 14. august 1958 og er med sine omkring 600.000 årlige besøgende et af Danmarks mest besøgte museer og blandt de ti mest besøge turistattraktioner. Louisiana er en samling af nutidskunst, men også et samspil mellem kunst, arkitektur og landskab.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Museet er grundlagt af Knud W. Jensen, som erhvervede villaen med det formål at etablere et museum for moderne kunst. Han var museets direktør til 1991; han døde i 2000. Fra starten var det Knud W. Jensens vision at skabe et museum med sjæl, hvor kunsten kunne komme publikum i møde – ikke højstemt, men som noget, der taler direkte til beskueren. Han understregede det vigtige i behovet for "supplerende indhold", der kunne medvirke til at levendegøre og berige miljøet.[kilde mangler]

Louisiana fik sit navn af hofjægermester Alexander Brun, som opførte den villa (1855), der stadig udgør hovedindgangen i det nu af flere gange udvidede museum, og villaens navn er nok inspireret af de i alt tre kvinder, han nåede at gifte sig med – alle tre hed Louise. Knud W. Jensen valgte at "overtage" navnet fra det landsted, han efterfølgende omdannede til museum.


Louisiana Samling[redigér | redigér wikikode]

Museets samling var oprindeligt overvejende dansk modernisme, men er siden blevet udvidet til moderne internationale kunst som Jean Arp, Max Ernst, Alberto Giacometti og Pablo Picasso. Samlingen tæller over 3.500 værker og har både internationalt perspektiv og format[kilde mangler]. Den tager afsæt i tiden fra 1945 og frem til i dag og indeholder stort set alle genrer – med hovedvægt på maleri og skulptur. Her findes hovedværker af Pablo Picasso, Alberto Giacometti, Jean Dubuffet, Yves Klein, Andy Warhol, Robert Rauschenberg, Henry Moore, Asger Jorn, George Baselitz, Sigmar Polke, Anselm Kiefer og Per Kirkeby.

Der er årligt mellem fire og seks større udstillinger af moderne og nutidig kunst. Der er endvidere, film, koncerter, børnehus, café og museums-butik med kunstbøger, grafik, plakater og design. Som privat statsanerkendt museum er Louisiana underlagt museumsloven. Museet modtager ca. 1/3 driftsstøtte fra Kulturministeriet og Kulturstyrelsen. Resten af indtægterne kommer fra entréer og sponsorer. Som privat museum modtager Louisiana ingen offentlig støtte til erhvervelse af kunstværker til samlingen.

Ledelse[redigér | redigér wikikode]

Arkitektur[redigér | redigér wikikode]

Fra museet og dets have er der udsigt til Øresund.

Louisiana betragtes som et hovedværk i dansk modernistisk arkitektur.[kilde mangler] Stilen er rundet af de sene 1950'eres diskrete modernisme og museet fremtræder som et horisontalt og lavmælt bygningskompleks, der føjer sig intimt og yndefuldt ind i landskabet.[kilde mangler] Da museets grundlægger Knud W. Jensen i midten af 1950'erne bad arkitekterne Jørgen Bo og Vilhelm Wohlert om at opføre et museum med udgangspunkt i den gamle herskabsvilla, var det netop deres grundidé at sammentænke arkitekturen med naturen.

Louisiana Literature[redigér | redigér wikikode]

Hvert år i august danner museet rammen om en international litteraturfestival med navnet Louisiana Literature. Der deltager hvert år omkring 40 forfattere i programmet og cirka 10.000 mennesker oplever festivalen hvert år.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Attraktionslisten 2013. VisitDenmark. Hentet 2014-09-21. 

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]