Kategoridiskussion:Danskere fra før år 1500

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Middelalderen Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Middelalderen, et forsøg på at koordinere oprettelsen af middelalderrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Kategori Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Kategori på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.

Fra Diskussion:Svend Thrugotsen:
Det kan diskuteres om det er rimeligt at sortere efter efternavn i det 11. århundrede. Samme gælder vel egentlig for alle i Kategori:Danskere fra før år 1500 - i alt fald når vi ser på -sen/-søn/-datter-navne. --Palnatoke 11. dec 2005 kl. 21:12 (CET)

Helt i orden med mig. Jeg overvejede, om jeg skulle, men kunne se, at et par "borgerlige" personer i forvejen var sorteret efter efternavn. Hvis ikke der kommer modstridende meldinger fra andre, fjerner jeg sorteringen efter efternavn i denne kategori i morgen. --Brams 11. dec 2005 kl. 21:28 (CET)Glemte beskrivelse. --Brams 11. dec 2005 kl. 21:32 (CET)

Forhold til Kategori:Skandinaver fra middelalderen?[rediger kildetekst]

Mon ikke alle (eller næsten alle) i denne kategori også er i Kategori:Skandinaver fra middelalderen, og denne kategori således bør være en underkategori til Kategori:Skandinaver fra middelalderen? --Palnatoke 15. jun 2006 kl. 09:45 (CEST)

Problemet med kategorien Danskere fra før år 1500 er at den i princippet inkluderer alle, der levede i DK før 1500, langt hovedparten af dem vi kender stammer fra middelalderen, men andre fx sagnkonger gør ikke, så efter min mening er den ikke en delmængde af Skandinaver fra middelalderen. Måske skal historiske personer katagoristrukturen i stedet laves om? fx a'la delt op på flere årstal. --Ktp72 19. jun 2006 kl. 09:09 (CEST)

Spørgsmålet er om vikingetiden hører til middelalderen eller ej. Hvis den gør, er alle de "danskere" fra før år 1500 også skandinaver fra middelalderen. Hvad sagnkonger angår, er de jo netop sagn - altså fiktive personer - og hører således til et andet sted. De eneste "danskere", der ikke er middelalderlige, er så de arkæologiske fund som fx moselig. --Palnatoke 19. jun 2006 kl. 09:38 (CEST)

Problemet ligger som jeg ser det, i denne IMO skæve kategori: Danskere fra før år 1500, som ikke passer med nogen af de gængse periodeinddelinger, fx er der allerede en: Kategori:Personer fra vikingetiden. Personligt ser jeg ikke noget problem i at en artiklen findes i flere kategorier, det største problem finder jeg i stedet i at kategorierne bliver for store og brede, da det så bliver sværere at finde dem man søger. --Ktp72 20. jun 2006 kl. 11:06 (CEST)

Kategorien "Danskere fra før år 1500" er muligvis lidt vel stor, men princippet om at inddele folk efter "numeriske" kriterier er godt og nyttigt - 1500 er 1500, uanset hvor man er, mens middelalderens begyndelse og afslutning ligger forskellig i de forskellige lande. Tilsvarende naturligvis med adskillige andre gængse periodeinddelinger. --Palnatoke 20. jun 2006 kl. 11:22 (CEST)

Jvf mit tidligere forslag kunne det måske være en idé at splitte kategorien op? Efter min mening må det gerne være for hvert århundrede. Et andet problem som vedrører kategorien, er at jo ældre vi når ned, jo sværere er det at definere en person som dansker eller ej; derfor forslag til nye kategorier:
  • Personer fra dansk historie før år 800
  • Personer fra dansk historie år 800-900
  • Personer fra dansk historie år 900-1000

osv.

navngivning af kategorier kan måske gøres mere elegant. --Ktp72 20. jun 2006 kl. 11:53 (CEST)