Spring til indhold

Kategoridiskussion:Politiske skandaler i Danmark

Sidens indhold er ikke tilgængeligt på andre sprog.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Ang. en definition på politiske skandaler[rediger kildetekst]

(Ping Bruger:Pugilist)

Lad os lige afstemme en definition til fremtidig brug.

Jf. DDO's definition på ordet "skandale", dækker det over (a) "begivenhed, forhold eller andet der vækker forargelse eller strider mod den almindelige moral" eller (b) "offentlig forargelse og opstandelse" (DDO). Fællesnævneren er således bred forargelse.

Jf. DSD's definition på ordet, dækker det over "begivenhed, der vækker forargelse" (DSD). Her er det igen forargelse, der fremhæves. Dette underbygges med ordets emytologi (også beskrevet i DSD), da ordet kommer af græsk "skandalon", dvs. "anstødssten".

Skandaler bliver i min optik politiske, når de enten (a) bliver udløst af en aktør i det politiske system eller (b) i væsentlig forstand involverer det politiske system.

Derfor er eks. Påskekrisen (1920) politisk skandale, da den vækkede bred forargelse og (som minimum) i væsentlig forstand involverer det politiske system -- Kefr4000 (diskussion) 16. jul. 2024, 15:39 (CEST)[svar]

Jeg er ikke enig i, at det vakte bred forargelse. Det vakte (meget) bred forargelse i socialdemokratiet og i Det radikale venstre, men det var en politisk uenighed. Ved det efterfølgende valg måtte det konstateres, at der ikke var den store opbakning til socialdemokratiet eller det radikale venstre.
Det er vanskeligt at diskutere, om noget strider mod "den almindelige moral" (det blive altid noget med "min moral er bedre end din moral"), men objektivt set handlede kongen formentlig indenfor rammerne af forfatningen (i hvert fald formelt), ligesom det efterfølgende valgresultat ikke giver støtte for, at befolkningens "moral" følge sig krænket over forløbet.
Vi skal passe på med at drysse "moral" eller et negativt ladet ord over politiske handlinger. Rigtig, rigtig mange politiske handlinger vækker anstød og harm kritik hos politiske modstandere, men det gør det ikke nødvendigvis til en "skandale". Var afskafelsen af Store Bededag en "politisk skandale"? Ifølge din definition: Ja. Men jeg tror de fleste er enige om, at selvom afskaffelsen vakte forargelse og var en anstødssten i en stor del af befolkningen, så var det ikke en politisk skandale. Man kan ved middagsbordet slå fast, at afskaffelsen var en "skandale", men det er en synsning og et politisk standpunkt.
En politisk skandale har som et kendetegn, at der er begået en egentlig fejl/undladelse og/eller at noget er forsøgt holdt hemmeligt. Ingen af de to kriterier er opfyldt med Påskekrisen. --Pugilist (diskussion) 16. jul. 2024, 16:27 (CEST)[svar]