Kbh læser

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Kbh læser er en af Danmarks største litteraturfestivaller. Det er en årligt tilbagevendende litteratur- og læsefestival, der med mere end 150 arrangementer på programmet dækker store dele af København.[1] Festivalen blev til på initiativ af Københavns Biblioteker i 2008 og har fra start været bygget op som et netværksprojekt for Københavns litteraturscener, butikker, biblioteker, museer mv. Festivalen ledes af Niels Offenberg.

Kbh læser er kendt for at bringe litteraturen ud i hele Københavnsområdet og bruge byrummet som ramme for borgerinddragende og alternativ litteraturformidling - som for eksempel litteraturquiz i S-togene, kapgang, undervandsoplæsning og videodigte.[2][3][4][5]

En række internationale forfatternavne har i årenes løb besøgt festivalen, heriblandt Erlend Loe, Anne B. Ragde, Lars Saabye Christensen, Eugen Ruge, Hanne Ørstavik, A.S. Byatt og Jan Guillou. Festivalen har desuden et omfattende program for børn, hvor børnene i 2012 blandt andet kunne opleve Hr. Skæg.

Hans Elbeshausen, lektor ved Det Informationsvidenskabelige Akademi (tidligere Danmarks Biblioteksskole) skrev i 2009 en evalueringsrapport om festivalen, hvor han bl.a. sagde:

"København som et stort fællesskab, der er samlet om litteraturen - denne tanke har et potentiale, der både rækker tilbage i byens historie og netop i øjeblikket vinder styrke igen. At finde sammen og skabe en følelse af samhørighed alene med afsæt i litteraturen og læsningen er fascinerende, fordi for en lille stund sættes der en parantes om det, der kunne adskille mennesker fra hinanden."[6]

Tidspunkt[redigér | redigér wikikode]

Næste Kbh læser finder sted 27. februar - 8. marts 2015.[7] Festivalen har hidtil været afholdt seks gange, tidligere har den ligget i ugen op til Bogforum i november. De seneste to år har den dog ligget fast i det tidlige forår: i begyndelsen af marts måned.

Således bliver festivalen afholdt for syvne gang d. 27. februar til d. 8. marts 2015, hvor man blandt andet kunne opleve en litteraturbus, der tog borgere rundt til litterære steder i København, litteraturkaraoke, forfattere, der læste godnathistorier for borgerne, og fire plejehjemsbeboeres livshistorier, der blev genfortalt af unge forfattere.[8][9][10]

Datoer for Kbh læser
27. februar - 8. marts, 2015
1. – 7. marts, 2014
3. – 9. November, 2012
5. – 11. November, 2011
5. – 11. November, 2010
6. – 12. November 2009
7. – 13. November, 2008

Bestyrelse[redigér | redigér wikikode]

Kbh læser hører under Kultur- og Fritidsforvaltningen i Københavns Kommune, men er samtidig en forening med egen bestyrelse:[11]:

Kildeliste[redigér | redigér wikikode]

<references>

Noter[redigér | redigér wikikode]