Kemuel

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Kemuel er et sjældent drengenavn, der stammer fra hebraisk קמוּאל [qemû'êl].

Det forekommer i Bibelen tre gange. Den første Kemuel der bliver nævnt er søn af Nakor og Milka (1. mos 22,21). Anden gang er en efremitisk leder (4. mos 34,24) og tredje er far til den levitiske leder Hashabja (1. krøn 27,17).

Kemuel er sammensat af to elementer. qûm[1] (קוּם) Hvis betydning ikke er helt klar og el[2] (אל) som er en almindelig forkortelse for Elohim[3], den jødiske gud.

Teologen Wilhelm Gesenius oversatte den første del ved at hente det fra en ubrugt hebraisk rod som muligvis ligner et arabisk verbum der betyder at samle. Derved bliver navnet oversat noget i retning af Guds forsamling[4]. Det er muligvis den oprindelige betydning af navnet, men for enhver hebræer lyder navnet som en sammensætning af ordet El[2] (אל) og ordet Kamah[5] (קמו) som betyder at "rejse sig", "at stå", "at vokse" eller "stående korn".

I bibelen er ordet bl.a. oversat "stå op" (Josva 3,16) og "rejse sig" (1. Kong 2,54). Det kan også indikere at starte en rejse (5. mos 17,8), at være opmærksom (4. mos 23,18), at give vidnesbyrd (5. mos 19,15)[4]

Verbet bruges når ting sættes op (gudebilleder og stenstøtter – (3. mos 26,1), eller når en fremstår som leder (1. mos 37,8), profet (5. mos 34,10) eller dommer (dom 10,1). Det bruges også når en pagt bliver etableret (2. mos 6,4). Verbet bruges også som udtryk for at stå op imod nogen (dom 7,15 ,2. mos 2,17). I forbindelse med Gud, bruges dette verbum ofte i en bøn til Gud om at rejse sig mod fjender (Salme 3,8").[4]

Navnet Kemuel kan betyde "Guds forsamling", "Gud rejser sig", "Gud rejste ham op", "Guds høstarbejder", "Guds fortaler", "Guds vidnesbyrd", "Guds kriger", "Gud stifter fred", "Gud slutter pagt", "Gud opretholder ham" eller "Kendt af Gud".

I Danmark er navnet ikke blevet brugt, før 2006 hvor det kom på den godkendte liste af drengenavne. Der er, pr. 1. Januar 2011, endnu ingen der hedder det til fornavn[6].

Kilde[redigér | redigér wikikode]