Kidnapningen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Kidnapningen (Originaltitel: The Clearing) er en amerikansk thriller fra 2004 med Robert Redford og Helen Mirren i hovedrollerne og med instruktørdebutanten Pieter Jan Brugge, der har arbejdet som en filmproducent. Manuskriptet er skrevet af Justin Haythe. Filmen er løst baseret på den virkelige hændelse med kidnapningen af Gerrit Jan Heijn, der fandt sted i Holland i 1987.

Handling[redigér | redigér wikikode]

Wayne Hayes (Redford), og hans kone Eileen (Mirren) udlever den amerikanske drøm i en velhavende Pittsburgh forstad. De har to voksne børn og har opbygget en succesfuld forretning fra bunden. Han ser frem til en fredelig pensionering med Eileen. Men alt ændrer sig, når Wayne bliver kidnappet ved højlys dag af en tidligere medarbejder, Arnold Mack (Dafoe). Mens Wayne forsøger at forhandle med kidnapper for sit liv, og Eileen forsøger at sikre sin mands løsladelse, hun finder sig selv ved at blive undersøgt af FBI. Men Hayes er ikke sagens eneste offer. Kidnapningen og de "samtaler", som kidnapperen Arnold tvinger Wayne til at deltage i, fortæller om en sølle eksistens, som ikke formår at leve op til den amerikanske drøm: At opbygge sin egen lykke.

Kidnapningen tvinger Wayne og Eileen til at revurdere deres forhold, da Eileen under opklaringsarbejdet opdager, at Wayne fortsat har en udenomsægteskabelig affære, som han ellers havde lovet at afslutte adskillige måneder tidligere. På den måde sætter filmen også spørgsmålstegn ved den aamerikanske drømmetilværelse, som parret tilsyneladende har levet.

Eileen begynder at spekulere på, om hun skulle betale løsepenge, da det forekommer hende mere og mere usandsynligt, at Wayne bliver befriet med livet i behold. imidlertid er Eileens bestræbelser på at sikre Waynes løsladelse forgæves. Wayne bliver myrdet af Arnold på et tidligt tidspunkt i kidnapningen. Eileens prøvelser finder sted henover en uges tid, mens Wayne dræbes samme dag han bliver kidnappet. Men denne uoverensstemmelse i tid bliver sløret af instruktørens filmiske virkemidler. I hele filmens fortælling krydsklippes mellem Waynes bortførelse gennem en skov og familiens prøvelser. Indtil filmens slutning forekommer det for en overfladisk betragtning, at Wayne og Eileens oplevelser forekommer parallelt. Den forskudte tid bliver først afsløret i slutningen af filmen.


Medvirkende[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]Amerikansk Stub
Denne artikel om amerikansk film er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Film