Kirkja

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Kirkja
['tsjisjtsja]
(dansk: Kirke)
Kirkja på færøkortet
Placering N 62° 19' 10
V 6° 18' 50
Indbyggere (2020)
Rang
30
80
Kommune Fugloyar kommuna
Postnummer FO 766
Markatal 20
Grammatik
Dativ:
Genitiv:

á/av Kirkju
til Kirkju
Kirkja
Kirken i Kirkja

.

Kirkja (dansk: Kirke) er en bygd på øen Fugloy, der er en del af Færøernes nordøstregion. Indbyggertallet var 30 i 2020. Bygden ligger i Fugloyar kommuna]].

Kirkja er sammen med Hattarvík de eneste bygder på Fugloy. Kirkja blev første gang nævnt på skrift i Hundebrevet fra slutningen af 1300-tallet. I nutiden er Kirkja hoved-bygden på Fugloy. De offentlige opgaver er overvejende samlet i Kirkja. Bygden har elektricitetsværk, butik, skole, restaurant og kommunekontor.

Kirkja er i modsætning til nabobygden Hattarvík ikke udsat for at blive affolket, men på langt sigt ser fremtiden ikke lys ud.

Kirkja er oprindelig en kirkebygd, hvilket navnet jo også antyder. Men da kirken var faldefærdig i 1830’erne, og der ikke var nogen mænd i Kirkja til at passe kirken, blev kirken genopbygget i Hattarvík. Der var derfor ingen kirke i Kirkja i 100 år. I 1930’erne var der et stort ønske fra bygdefolkene i Kirkja om at få en kirke, og de gjorde et stort stykke arbejde for at bygge den. Kirkju kirkja blev indviet i 1933. Kirken er en rektangulær, sort tjæret bygning, opført i træ, med fem hvidmalede vinduer på sydsiden og fire samt indgangsdøren på kirkens nordside. Alterbilledet er malet af kunstmaleren Sámal Joensen-Mikines.

Trafik og turisme[redigér | rediger kildetekst]

Postbåden M/S Ritan lægger til tre gange om dagen på ruten HvannasundSvinoy – Kirkja – Hattarvík, hvis vejret tillader det. Det er en oplevelse at se, når postbåden i et gunstigt øjeblik sætter en passager i land. Siden 1980'erne er der parallelt med vandrevejen til Hattarvík også anlagt en 5 km lang bilvej. Der er helikopterrute fra Tórshavn tre gange ugentlig.

Fra Kirkja er der udsigt til fuglefjeldene på Svínoy og Kap EnnibergViðoy. Der er vandremuligheder til Fugloys højeste fjeld Klubbin (621 m). Fjeldet ligger ikke langt fra Kirkja, og fra toppen har man panoramaudsigt til store dele af Norðoyar.

Citat fra P.O Hansens bog Fugleø med naturbeskrivelser og akvareltegninger:

Fra mit vindue i Kirkja sidder jeg og kigger ud over vandet mod naboøerne.
Lyset skifter hele tiden, et panorama så storslået, jeg føler mig lille, det er så fattigt med ord
– man må have oplevelsen ind i kroppen.

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

  • P.O. Hansen, Fugleø, OAB-Tryk, Odense

Kendte personer født i Kirkja[redigér | rediger kildetekst]

Koordinater: 62°19′10″N 06°18′50″V / 62.31944°N 6.31389°V / 62.31944; -6.31389