Spring til indhold

Kivusøen

Koordinater: 2°0′S 29°0′Ø / 2.000°S 29.000°Ø / -2.000; 29.000
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Kivusøen
Kivusøen nær Bukavu, i Congo
Kivusøen nær Bukavu, i Congo
Overblik
LandCongo, Rwanda
Overfladeareal2.220 km²
Middeldybde240
Maks. dybde485
Vandvolumen333 km³
Vandspejlskote1460
Oversigtskort
Kivusøen ligger i Demokratiske Republik Congo
Kivusøen
Kivusøen
Kivusøen på grænsen mellem Congo og Rwanda 2°0′S 29°0′Ø / 2.000°S 29.000°Ø / -2.000; 29.000

Kivusøen (Lake Kivu) ligger i Centralafrika på grænsen mellem Den Demokratiske Republik Congo og Rwanda ved millionbyen Goma. Kivusøen løber ud i Ruzizi-floden, som løber mod syd til Tanganyikasøen. Med 485 meters dybde er det en af verdens dybeste søer. Dens overflade er dobbelt så stor som Lollands. Den første europæer der så floden, var den tyske grev Adolf von Götzen i 1894.

Kivusøen ligger i den fordybning der kaldes Den Østafrikanske Rift og er en af "dødens søer" i Afrika sammen med Nyossøen og Monounsøen. Tilnavnet har den fået, da den opløst i de nedre vandlag indeholder store mængder af metan og kuldioxid. Mængden af metan skønnes til at være 65 km³ og af kuldioxid 300 km³. Kuldioxiden er primært af vulkansk oprindelse og metangassen stammer fra mikrobiel omdannelse af kuldioxid og fra forrådnelse af døde planter og plankton. Desuden indeholder søen mindre mængder af svovlbrinte, der også er giftig.

I tilfælde af et limnisk udbrud eller et jordskælv kan søen eksplodere som en flaske champagne og de frigjorte gasser vil udgøre en potentiel fare for kvælning og forgiftning af de omkringboende 2 mill mennesker ("drukning" i kuldioxid på grund af kuldioxidens højere densitet end atmosfæren). [1][2]

I 2021 blev Goma beordret evakueret i forbindelse med et udbrud af vulkanen Nyiragongo da lavastrømme truede byen og søen og kunne forårsage et limnisk udbrud i søen ved at hæve søens temperatur.[3]

Der er nu bestræbelser i gang for at afgasse søen.[4]


Eksterne henvisninger

[redigér | rediger kildetekst]



Spire
Denne artikel om afrikansk geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.