Kjællinghøl-broen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Ved Kjællinghøl-broen er der en kano- og teltplads.
Kjællinghøl broen set fra den sydlige bred af Gudenå.
Et kig gennem broen over mod kano- og teltpladsen på nordsiden af Gudenå.

Kjællinghøl-broen er en træbro over Gudenå ved Kjællinghøl.

Broen over åen er Danmarks længste bro udført i rundtømmer. Broens har et frit spænd på 35 meter og med ramperne er den næsten 90 meter lang.[1] Ved Kjællinghøl er Gudenå grænsen mellem Viborg Kommune og Favrskov Kommune, så broen rækker over denne grænse med fæste på et areal tilhørende Naturstyrelsen Kronjylland på Viborg siden, hvor der er oprettet en teltplads til kano-folket, mens det sydlige fæste i Favrskov Kommune ligger på et privatejet areal.

Udførelsen af broen er gennemført ved entreprenørfirmaet Wood-ways.com i et samarbejde mellem Naturstyrelsen Kronjylland, Favrskov Kommune og Viborg Kommune med Viborg Kommune som bygherre. Broen blev færdigbygget i oktober 2011.

Broen er en del af et stisystem mellem Bjerringbro og Kjællinghøl-området, denne sti inddrager også Trækstien.

Alt anvendt træ er fra bæredygtigt skovbrug. Broens bærende dele er douglas-rundtømmer fra Borridsø Skov i Midtjylland.

Broen har siden åbningen været præget af problemer. Fra midten af september 2016 til slutningen af november 2016 var broen spærret for færdsel, fordi der var opstået en alvorlig skade på en af de primære bærende træstammer.[2] Den 19. december 2018 blev der spærret for både færdsel på broen og for sejlads under broen pga. råd i konstruktionen og fare for sammenstyrtning.[3] I april 2019 blev det atter muligt at sejle under broen, men broen er fortsat (juni 2019) spærret for færdsel og dens fremtid er uafklaret.[4] Weekenden 7. og 8. december 2019 styrtede broen sammen og faldt i Gudenåen.[5]

Broens forhistorie og tilblivelse[redigér | rediger kildetekst]

Ideen til broen kom frem omkring 2003 i forbindelse med den daværende Bjerringbro Kommunes Gudenå-projekt. Der blev i 2005 lavet et skitseforslag til en træbro i rundtømmer, med et frit spænd over åen. Den endelige bro, ligner meget det oprindelige forslag.

I marts 2011 godkendte Viborg Byråd det endelige projekt, og anlægsarbejdet startede den 8. august 2011. Selve broen blev samlet på nordsiden af Gudenå og hovedkonstruktionen blev løftet på plads 24. august 2011 med en stor mobilkran. Derefter blev der monteret rækværk, dæk og ramper, der er udført i oversøisk hårdttræ.

Pramdragning[redigér | rediger kildetekst]

I ældre tid var der en del pramfart på Gudenåen, og trafikken var især stor fra ca. 1840 og frem til omkring århundredeskiftet. l denne periode var op til 120 store pramme i fart mellem Randers og Silkeborg. Op ad strømmen måtte prammene trækkes af folk og heste, der fulgte Trækstien, som forløb skiftevis på åens sydside og dens nordside. Ved Kjællinghøl var der et sted under et egetræ hvor pramdragerne tog sig et hvil og fik en dram, deraf fik træet navnet Brændevinsegen.[6] Da jernbanen blev udbygget sidst i 1800-tallet, blev pramfarten overflødig.

Råd i broen[redigér | rediger kildetekst]

Efter syv år er broen begyndt at rådne, det var ellers anslået at den kunne holde i 20 år, og derfor blev brug af broen stoppet med en afspærring, broen skal nedrives.[7][8]

Noter[redigér | rediger kildetekst]

Koordinater: 56°22′37.72″N 9°41′45.13″Ø / 56.3771444°N 9.6958694°Ø / 56.3771444; 9.6958694