Klodens kræfter (tv-serie)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Klodens kræfter
Overblik
Originaltitel Earth: The Power of the Planet
Dansk titel Klodens kræfter
Genre Videnskab
Medvirkende dr. Ian Stewart (vært)
Distributør British Broadcasting Corporation
Længde 5×50 minutter
Oprindelsesland Storbritannien
Sprog Dansk
Links
på IMDb
Klodens kræfters hjemmeside Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Klodens kræfter (1-5) (engelsk: Earth: The Power of the Planet) er navnet på en TV-serie i fem dele produceret af BBC og National Geographic i 2007[1] og som blev vist første gang på den svenske TV-kanal SVT1 i september 2008 under navnet : Jorden – en biografi.[2]. I Danmark begyndte serien at vises d 19. juli 2009. Serien bringer unikke naturoptagelser, og viser ved hjælp af avanceret computer-animation, hvordan Jordens kræfter, har været med til at skabe forudsætningerne for liv. De første fire programmer har forskellige temaer, mens det femte og sidste program samler trådene[3].

Seriens afsnit[redigér | redigér wikikode]

  • 1. Vulkaner – (opr. titel Volcano)
  • 2. Atmosfæren – (opr. titel Atmosphere)
  • 3. Is – (opr. titel Ice)
  • 4. Havet – (opr. titel Oceans)
  • 5. Den enestående jord – (opr. titel Rare Earth)

På BBC og National Geographic blev serien præsenteret af dr. Ian Stewart, men i den udgave som dansk og svensk TV sendte, medvirker han kun ganske få gange, og hans speak er afløst af speak i de pågældende landes sprog.

Afsnit 1 – Vulkaner[redigér | redigér wikikode]

I seriens første afsnit, Vulkaner, fortælles det hvordan livet som vi kender det, ikke kunne være opstået uden vulkanernes aktivitet. En anden oplysning i første afsnit er, at der ved hjælp af satellit-målinger er konstateret en hævning af det pågældende Himalaya-bjergområde umiddelbart over epicentret for Jordskælvet i Kashmir 2005 på 5 meter. Tusindvis af sådanne skælv, forårsaget af at den Indiske Plade er blevet presset ind i den Eurasiatiske Plade, har i årmillionernes løb skabt denne mægtige bjergkæde

Den Islandske Kappediapir[redigér | redigér wikikode]

Som det siges i afsnittet, så skulle badegæsterne i Islands mange varme kilder sikkert være mindre afspændte, hvis de vidste at toppen af en Kappediapir (engelsk: Plume) -- en mindst 600 km. dyb søjle af overophedet magma med en diameter på 100 km -- befinder sig kun 20 km. under dem. Den blev dannet for 50 millioner år siden, og skabte Island senere, på fuldstændig samme måde som øen Surtsey blev dannet ved et vulkanudbrud i 1963. Der vises i programmet en computer-animation af denne søjle baseret på den nyeste forskning.

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Earth: The Power of the PlanetBBC Science and Nature Homepage
  2. ^ SVT: Jorden – en biografi (svensk) Hentet d. 13. juli 2009
  3. ^ Klodens kræfter: Den utrolige historie om vores planet Hentet d. 15. juli 2009

Eksterne Henvisninger[redigér | redigér wikikode]