Knud Enemark

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Knud Enemark Jensen (30. november 1936 i Århus26. august 1960 i Rom, Italien) var en dansk cykelrytter.

Knud Enemark deltog ved Sommer-OL 1960 i Rom, hvor han var en del af det danske hold i 100 km landevejsløb for hold. Holdet bestod foruden Knud Enemark af Vagn Bangsborg, Niels Baunsøe og Jørgen B. Jørgensen. Holdet jagtede en bronzemedalje da Knud Enemark ti kilometer før mål råbte til de andre at han var svimmel. Efter yderligere et par kilometer begyndte Enemark at sakke agterud, og han begyndte pludselig at slingre, faldt af cyklen og besvimede. Få timer senere døde han på hospitalet uden at være kommet til bevidsthed. Indledningsvis troede man at varmen (over 40 grader) og et hedeslag var årsagen, men visse kilder siger at obduktionen viste spor af amfetamin og at den dansk træner havde givet Enemark Jensen og et par af hans holdkammerater et præparat som skulle forbedre deres blodcirkulation. Tidligere i løbet blev også holdkammeraten Jørgen B. Jørgensen dårlig, han brød løbet og førtes til et hospital i Rom, men klarede sig uden varige men. Det er dog aldrig blevet bevist at han tog amfetamin før løbet. Trods manglen på beviser var det Enemarks tragiske dødsfald, der satte gang i dopingbekæmpelsen, og fik IOC til at reagere på dopingproblemerne.

Enemark var et af de danske medaljehåb ved Sommer-OL 1960 i Rom. Han havde tidligere samme år vundet det nordiske mesterskab og var i formidabel form. Knud Enemark var på daværende tidspunkt et af dansk cykelsports mest lovende unge navne, som mange spåede en stor karriere.

Kilde[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Cykling Stub
Denne biografi om en dansk cykelrytter er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.