Knut og Alice Wallenbergs Fond

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Knut og Alice Wallenbergs Fond
Virksomhedsinformation
Selskabsform Fond Rediger på Wikidata
Grundlagt 1917 Rediger på Wikidata
Grundlægger Knut Agathon Wallenberg Rediger på Wikidata
Hovedsæde Stockholm, Sverige Rediger på Wikidata
Eksterne henvisninger
Virksomhedens hjemmeside Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Knut og Alice Wallenbergs Fond (svensk: Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse) er et svensk almennyttigt fond, som blev etableret 1917. Fondets bestyrelsesformand er Peter Wallenberg og næstformand er Peter Wallenberg, Jr.

Fondet blev stiftet gennem en donation på 20 millioner svenske kronor af Knut Agathon Wallenberg og dennes hustru Alice. I de efterfølgende tre årtier fortsatte parret at opbygge fondens kapital gennem yderligere donationer. Fondet er det største af Wallenbergfondene. Den uddeler meget store bidrag til videnskabelig virksomhed i Sverige. Knut Agathon Wallenberg var initiativtager til dannelsen af Handelshögskoleföreningen i 1906 og én af initiativtagerne til etableringen af Handelshögskolan i Stockholm i 1909, Sveriges første handelshøjskole. I Knut og Alice Wallenbergs Fonds vedtægter står det opført, at fondet hovedsagelig skal bidrage til den private Handelshögskolan i Stockholms finansiering.

Fondets formue androg 49,678 milliarder svenske kronor i 2010,[1] og er den største enkeltejer i investeringsselskabet Investor AB med 18,60 procent af kapitalen i 2006 og 40 procent af stemmerne, hvilket er Wallenberg-familiens udøvende magtselskab. Fondet er endvidere medejere af en del svenske virksomheder, blandt andet Scandinavian Airlines' moderselskab SAS AB.

Kildehenvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse 2010" (PDF) (svensk). Knut og Alice Wallenbergs Fond. 2011. s. 5. Hentet 18. november 2012.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]


Forening eller organisationSpire
Denne artikel om en forening eller organisation er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.