Kobberup Kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Kobberup Kirke
Kobberup Kirke set fra øst
Generelt
Opført Romansk tid
Geografi
Adresse Kirkebakken 4, Kobberup,
7850 Stoholm Jyll
Sogn Kobberup Sogn
Pastorat Stoholm-Kobberup Pastorat
Provsti Skive Provsti
Stift Viborg Stift
Kommune Viborg Kommune
Eksterne henvisninger
www.stoholmsogn.dk
Oversigtskort

Kobberup Kirke er en kirke i Kobberup Sogn i det tidligere Fjends Herred, Viborg Amt, nu Viborg Kommune. Kirken var i middelalderen viet til Sankt Mikael. Apsis, kor og skib er opført i romansk tid af granitkvadre over skråkantsokkel, nogle steder med rille.

Sydportalen
Prædikestolen
Kirkerummet set mod øst
Døbefonten

Sydportalen er stadig i brug og har portal med et par balusterformede frisøjler med terningkapitæler og baser samt tympanon med malteserkors. Nordportalen er tilmuret og spores kun svagt i murværket. Apsis har bevaret et rundbuevindue, i skibets langmure ses tilmurede romanske vinduer. I tårnets nordsokkel ses indmurede vinduesoverliggere og krumme sten, som formodentlig stammer fra den oprindelige korbue. Tårnet er opført i sengotisk tid af genanvendte kvadre og munkesten. Tårnets gavle har blændingsdekorationer af den nordvestjyske type. Våbenhuset er opført i sengotisk tid men er blev omformet ved en istandsættelse.

Apsis har bevaret sit halvkuppelhvælv, kor og skib har bjælkelofter. Den oprindelige korbue er på et tidspunkt blevet udvidet og gjort tykkere. Altertavlen med oprindelige malerier samt prædikestolen er fra 1633. Prædikestolen er blevet udstyret med pietistiske allegori-malerier i 1700-tallet.

Den romanske døbefont af granit har dobbeltløver med menneskehoveder på kummen og hoveder på fodens hjørner.

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]